Журналистка посвети 10 години на "Театърът"

Представянето на книгата е включена в афиша на "Есенни литературни празници".

 

 

"Целта на тази книга е ние - 50-годишните, които сме се раждали през 60-те години да помогнем да се възроди бургаския театър "Адриана Будевска". Има нужда от ново възраждане", смята авторката. В книгата си тя изследва един тригодишен период 1957-1960 година. Това е времето, когато тук, в Бургас са се поставяли знакови пиеси и са се раждали бъдещите звезди на родната театрална сцена. Методи Андонов, който вече е работил тук привлича в Бургас Юлия Огнянова, Вили Цанков и Леон Даниел. "Той е подготвил почвата за тяхното идване тук. Защото е знаел какъв заряд носят и какво могат да дадат на театъра и на публиката", обяснява Румяна Емануилиду. Този екип прави революция в националния театър изобщо. Революция, която тръгва от Бургас. Това е най-важният период в българския театър, който е своеобразен модел, наложен в страната.

Тези режисьори са привлекли поети, които да пишат за театъра - Иван Радоев, Христо Фотев, Иван Пейчев, Иван Теофилов. Те успяват да привлекат да каузата си и Кирил Дончев, с когото Леон Даниел започва да поставя своите спектакли и така 40 години. Благодарение на тях за театъра започват да работят и художниците - Виолета Масларова, Кирил Симеонов, Георги Баев. Така се създава театралната бохема на града. Екипът успява да привлече в Бургас и 18 млади актьори, сред които Доси Досев, Ицко Финци, Леда Тасева.

"Театърът" е ценна, не само заради историята и времето, което проследява, но и заради богатия снимков материал и факсимилета, които са поместени в нея.

На премиерата тази вечер ще присъства и Юлия Огнянова.