Журналистът Максим Момчилов с наградата на БХРА

 

За наградата бяха номинирани представители на  БНР, БНТ, БТВ, национални и регионални печатни и електронни медии. Националното жури я присъди на Максим Момчилов за серията му от публикации за 50-годишнината на курортния комплекс "Слънчев бряг" и отразяването на туристическите борси у нас и в чужбина във вестник "Слънчев бряг прес", тиражирани и в други медии.

Наградата е единствена в категорията "Медии" и представлява уникална бронзова пластика, символизираща порива към съвършенство.Тя обогатява колекцията от отличия на известния несебърски журналист, който през 2004 е удостоен от Международната конфедерация на журналистическите съюзи с "Гран при" за журналистика на Международния  журналистически фестивал в Украйна и бронзовата статуетка "Veritas" за принос към развитието на  независимите медии в България.

През 2006 Академията за лидери с принос за развитието на страната към Европейския форум на експертите го удостоява със Сертификат за притежаване на Златния знак на форума,даващ му официален статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на медиите и развитието на българската култура. Оттогава е и член на ФИЖЕТ-българската секция на АБУЖЕТ,обединяваща журналисти и писатели,пишещи на туристическа тематика.Автор е на том І  на "Приписки към времето" - 2006,съставител и редактор на възпоменателната книга  "Ин  мемориам-Димитър Янков" - 2007, посветена на трагично загиналия председател на Общинския съвет в Несебър,претърпяла второ допълнено издание през същата година.

Вестникът ръководен от него е обявен е за "Издание на годината - 2005" на Международния журналистически фестивал в Албена и получава "Гран при" в категорията "Регионални издания". Изданието е удостоено и със Златен приз на Международната туристическа борса "Ваканция 2008" за системно и последователно отразяване на проблемите в сферата на в българския и международния туризъм и става първото издание-лауреат в категорията "Регионални медии" за 2007. До края на годината ще излезе от печат третата  публицистична книга на несебърския журналист със заглавие "Обречена на туризма", а през  2010 четвъртата - втори том на "Приписки  към Времето".

Дългогодишните и престижни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация бяха връчени за 13 път на гала-вечер състояла се в зала "Диамант" на столичния 4-звезден хотелски комплекс "Дедеман принцес". Те са отличия за професионални постижения в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. Връчват се на най-изявените мениджъри и собственици в туризма, реализирали най-големите инвестиции в този бранш.

На церемонията по връчването сред туристическия бизнес елит заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков беше и Йорданка Фандъкова-кмет на София. Вечерта на туристическите оскари бе открита от председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин,който в приветственото си слово съобщи,че въпреки кризата българския туризъм ще приключи годината с ръст от 1,2 %.Тази прогноза беше потвърдена и в словото на министър Трайков.

Отличието за "Най-голяма чуждестранна инвестиция" получи Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", собственост на кметството на Москва. В категорията "Градски 5-звезден хотел" отличието получи Гранд хотел "Димят" - Варна, който беше отличен и като най-крупната инвестиция на Балканите. На гала-вечерта бяха връчени награди в 22 категории, между които и за хотелски мениджър,с която беше удостоена Снежина Стамова-главен мениджър на хотелски комплекс "Палас Марина Диневи" - Свети Влас.