12 групи ще участват във фестивала в Бургас. Снимки Лина Главинова

12 групи ще участват във фестивала в Бургас. Снимки Лина Главинова

Звън на кукерски хлопки ще оглася три дни Бургас. 12 кукерски групи ще участват в първото издание на Фестивал на маскарадните игри, който ще се проведе от 19-ти до 21-ви октомври в центъра на морския град. Съставите от цялата страна ще представят типични за региона си ритуали. А зрителите ще могат да видят и маски на по 300 години, твърди организаторът на фестивала Диана Цинцарска - председател на СНЦ "Българско е". Целта на маскарадните игри е да провокира интереса на бургазлии към красотата на фолклора и традициите ни.

Фестивалът ще започне с дефиле на съставите, което ще тръгне от площад "Атанас Сиреков" (пред сградата на Общината), ще премине по пешеходната улица "Александровска" и ще завърши на площад "Тройката", където ще бъде издигната сцената. На нея ще се изявяват всички кукерски групи, които ще бъдат оценявани от професионално жури. Така ще бъдат определени и носителите на наградите на фирмите-спонсори. "Няма да има първо, второ и трето място", уточни Диана Цинцарска.

Освен маскарадните игри, бургазлии ще могат да се насладят и на красотата на традиционните българсик занаяти. Майстори от цяла България ще представят продукцията си. Най-добрите грънчари, ножари, кожари, дърворезбари, които членуват в СНЦ "Българско е", ще участват на фестивала и ще продават продукцията си.

Не са забравени и най-малките, които в неделя ще могат да участват в изработването на оригинална кукерска маска или да рисуват своите впечатления от фестивала.

Един от спонсорите на фестивала, известен ресторант, ще разположи маси и ще предлага месни специалитети на скара.

Община Бургас е съорганизатор на фестивала, като предоставя безвъзмездно сцена и помага с логистиката.

Галерия