Артисти от цял свят ще танцуват на 7 сцени на МФФ

изпълненията на ансамбли от Израел, Индия, Италия, Латвия, Полша, Словакия, Русия, Сърбия, Македония, Хърватска и България.

 

Гостуващите състави ще танцуват на сцените на Летния театър, лятната естрада “Охлюва” и на естради пред театъра, пред общината, в комплексите “Меден Рудник”, “Славейков” и “Изгрев”.

Концерти в Летния театър ще бъдат тематични. Първата вечер е посветена на българските традиции и фолклор и ще представи едни от най-добрите фолклорни гласове на България - Янка Рупкина, Калинка Згурова, Лазар Налбантов. През втората вечер ще се представят ансамбли от побратимените на Бургас градове - Риека-Хърватска и Краснодар-Русия. През третата и четвъртата вечер ще танцуват останали участници. Фестивалът ще завърши с галаконцерт под мотото “Фолклорът - пътят ни към бъдното”. Водещ на концертите ще бъде актьор Пламен Манасиев. Сценарият е на Георги Райков, режисурата на Пламен Каров.

На откриването на фестивала ще звучи “Прехвръкна птичка” в изпълнение на група за автентичен фолклор от село Еркеч.

Международният фолклорен фестивал в Бургас води началото си от 1965 г. Започнал е като Балканиада на народните песни и танци, за кратко време той се разраства, а неговият престиж се издига и затвърждава през годините.