Дипломат и миска откриват екофест в Поморие

посолството на Холандия в България и със съдействието на Община Поморие.Всеки от гостите на откриването ще има уникалната възможност да изпробва лечебните свойства на поморийската кал. Антония Петрова също ще се потопи в калта.

 

Тазгодишното издание на фестивала ще разшири изложението си в посока козметични и лечебни продукти, произведени от поморийската кал и луга. Освен традиционното фотосафари и щанд за наблюдение на птици, тази година гостите на фестивала ще могат да участват и в различни екологични работилнички за изработване на сандали и бижута или построяване на уютен дом без бетон. Ще бъдат представени и алтернативните форми на туризъм и спорт.

Идеята на фестивала е да популяризира природното богатство на Поморийското езеро и да покаже, че е възможно да бъдат развивани щадящи природата форми на туризъм, които да съхранят уникалните качества на солената лагуна. Поморийско езеро е защитена зона от мрежата “Натура 2000” и по двете Европейски директиви, а заради голямото си значение за опазване на птиците, през 2001 г. е обявена и за Рамсарско място т.е. е част от Списъка на световно значимите влажни зони. Езерото, което е защитена местност и според Закона за биологичното разнообразие, дава подслон на 266 вида птици и може да се превърне в един от най-атрактивните центрове за орнитоложки туризъм в България.