Това ще е последният ми концерт, каза Мустафа Чаушев. Снимки Лина Главинова и личен архив

Това ще е последният ми концерт, каза Мустафа Чаушев. Снимки Лина Главинова и личен архив

50-годишно творческо приятелство свързва композитора Тончо Русев и попизпълнителя Мустафа Чаушев. В далечната 1968 година първокурстникът от естрадния факултет на Музикалната академия се среща с бургаския маестро. Случайно маестро Русев чува изпълнение на Мустафа. След два-три дни при него идва Димитър Ганев, шеф на орестър "Балкантон". "Тончо ми каза за теб. Искам да те прослушам, момче", казал Ганев. А бъдещият поп изпълнител, смотолевил, че не е чак такъв певец. "Абе, момче, ти няма да ми казваш, ние ще те чуем", категоричен бил Димитър Ганев. Последвало прослушване в читалище "Веселин Андреев". На него присъствали Морис Аладжем, Тончо Русев и директорът на оркестър "Балкантон". През 1968 година Мустафа Чаушев става солист на оркестъра. Година след това лично идва да се запознае с него поп дивата Лили Иванова.

Следват стотици и концерти, изяви у нас и в чужбина, популярност по цял свят. Мустафа Чаушев е първият носител на наградата на жури и публика от първото издание на конкурса "Бургас морето и неговите трудови хора" през 1973 година с песента "Зимно море". От 1968 година до сега Мустафа Чаушев е любим певец у нас и в чужбина.

За тези 50 години на сцената, той може да разказва много и много. "Ако имам време, бих събрал спомените си в автобиографична книга", сподели пред екип на сайт "Черноморие"  Мустафа Чаушев. Сега бургаският зет е под творческо напрежение. На 29-и юли той прави концерта "Злато мое" и ще пее на сцената на Летния театър на Бургас. Под светлините на прожекторите ще бъде и със своята любима дъщеря Ажда.

По предварителния сценарий концертът ще бъде с времетраене над 2 часа. Мустафа Чаушев ще изпее 16 песни, Ажда - 6 и. Баща и дъщеря Чаушеви  ще имат четири дуетни изпълнения. Повечето от песните са на композитора Тончо Русев. За концерта идва поетесата и Надежда Захариева, автор на много от песните му, научи сайт "Черноморие". "Благодаря на Господ, че съм жив и здрав, че стигнах дълголетие. Един ден все трябваше да сложа точка. Това е последния ми концерт, който правя. Оттук нататък давам път на младите изпълнители. Ще поемам участие в общи концерти, ще продължа да се занимавам с благотворителна дейност", сподели любимецът на няколко поколения Мустафа Чаушев.

Галерия