Всеки, който иска може да подкрепи кампанията като си купи календар или направи дарение. Снимки БФБ

Всеки, който иска може да подкрепи кампанията като си купи календар или направи дарение. Снимки БФБ

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обявява 2024 за Година на живите пясъци, защото преди дюните да се превърнат в нарицателно за хотелски комплекси, ресторанти и преместваеми обекти с бетонни основи, те са били оазис на биоразнообразие на границата между морето и земята. Дюните все още са живи на малкото места по Черноморието ни, които не са разорани и бетонирани.

Дюните са едни от най-ценните местообитания. Те се раждат от пясъците и се развиват от природните стихии – вода и вятър, подпомогнати от живия свят в сложен процес, за който са необходими хилядолетия. Дюните са в постоянна промяна, движение и взаимодействие със заобикалящата среда – истински жив организъм. Тяхното местоположение ги прави важен фактор за опазването на плажовете, намаляване на ерозията на морския бряг и предпазване на населените места и хората от наводнения и бури. Те са последните убежища на редица редки видове растения и животни и придават онова очарование и неподправена красота на морския бряг, което ни кара да го търсим и жадуваме.

Дюните у нас са няколко вида - зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Важно е да съхраним всички тях, заедно с пониженията между дюните.

БФБ отново ще зарадва с календар за новата година. Той съдържа красиви пейзажи от българското Черноморие, където са запазени последните парчета от нашите живи пясъци. По-голямата част от снимките са на Спас Узунов, но има още и на Георги Попгеоргиев, Тайлър Фокс и Светослав Спасов. Текстовете са подготвени от Спас Узунов и Радостина Ценова и представят видовете дюни, как са възникнали, какво ги заплашва, както и типичните им обитатели - птици, земноводни, влечуги и растения. Календарът е специален - всеки месец се превръща в красива картичка, която може да се използва за всякакви поводи.

Целта е да бъдат събрани 10 000 лева, които ще са достатъчни да се извършат някои от следните дейности:

- Поставяне на ограничителни ограждения (10 000 лева0

- Изграждане и поставяне на дървени скари (10 000 лева)

- Изработване и поставяне на информационни табели (5 000 лева)

- Подсилване с типични за дюните видове (2500 лева)

Всяка една от тези дейности може да възстанови и опази #Живитепясъци на българското Черноморие. 50% от цената на всеки календар са вашето лично дарение за живите пясъци на България. Ако не сте фенове на календарите, но кампанията ви е присърце може да направите лично дарение - Банка ПроКредит АД, IBAN: BG96PRCB92301016330328, Получател: Българска фондация Биоразнообразие, основание: дарение за "Живите пясъци".

Галерия