Тържествата започват сутринта с издигане на националния флаг. Снимка Община Бургас

Тържествата започват сутринта с издигане на националния флаг. Снимка Община Бургас

Бургас ще чества утре 113-та годишнина от едно от най-значимите събития в новата история на страната – обявяването на Независима България. На историческия 22-ри септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е обявена независимостта на българската държава. След този исторически значим акт пред България се откриват нови възможности за икономически и културен напредък.

В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Община Бургас и празничен молебен за благоденствието на страната от 10.30 часа на площад "Атанас Сиреков".

От 11.00 часа признателните жители и гости на града ще могат да отдадат необходимата почит към паметта и святото дело на загиналите в защита на българската независимост с поднасяне на цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, намиращ се пред Военния клуб на булевард "Христо Ботев" № 48.

В 11.30 часа в двора на временния нов адрес на Етнографската експозиция на улица "Княз Александър Батенберг" № 12-14 ще се състои атрактивно ревю на традиционни костюми от каталога "По дрехите посрещат …" на фонда на Бургаския музей.

Празничното настроение ще продължи с концерта на група "Горещ пясък" от 12.30 часа във вътрешния двор на обновения Културен дом Бургас (бивш Дом на НХК б.р.).