Йордан Дафов за пореден път ще дирижира оркестъра на бургаската опера. Снимка Държавна опера

Йордан Дафов за пореден път ще дирижира оркестъра на бургаската опера. Снимка Държавна опера

Бургаската опера подготвя Великденски концерт за своите почитатели, на 2-ри май, четвъртък, от 19.00 часа. Зад диригентския пулт отново застава именитият маестро Йордан Дафов, който е носител на наградата "Златен век" на Министерството на културата.

"Нюрнбергските майстори певци" е единствената от зрелите опери на Рихард Вагнер, написана върху историко-битов сюжет. Колоритните картини на живота в средновековния град заемат важно място в произведението.

В симфоничното встъпление, което ще бъде изпълнено на Великденския концерт на 2-ри май, са съпоставени две групи музикални теми: тържествени мелодии с величествено звучене, свързани с образа на народния живот, и светлите лирични мотиви, които обрисуват вълненията на главните герои в операта. Самата първа тема  е темата на майстерзингерите, гилдията на певците от 16-и век, и нейния филиал в Нюрнберг. След тази тема, една след друга  следват главните теми на операта: темата на страстта, песента на наградата, темата на любовното признание, изкуството на братството, ироничната насмешка и други, получили характеристиките на лайтмотиви при изграждането на операта. Вагнер прави собствена преработка на увертюрата, която е предназначена за концертно изпълнение, като тя  се превръща в завършено произведение.

Второто произведение в програмата на Великденския концерт е рядко изпълняваната Меса в до мажор, опус 86 за солисти, хор и оркестър от Лудвиг ван Бетовен. Месата на великия представител на Виенската класическа школа Бетовен, сътворена през 1807 г., е един от първите опити на композитора в жанра на литургичната музика и може би затова е характерна със своя емоционален заряд, типичен за Бетовеновия стил, и директност на изказа. Мащабното произведение от кантатно-ораториалния жанр ще бъде изпълнено за първи път на бургаска сцена.

Солисти на Месата в до мажор ще бъдат: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов – тенор и Костадин Мечков – бас. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева, която е носител на най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - "Кристално огърлие". Във Великденския концерт участва и хорът към Държавна опера – Бургас с диригент Александър Чепанов.