damnation

damnation

Damnation с премиера в Бургас в последните 6 месеца и обвиненията, че преливащите или неконтролирани язовири са причина за част от пораженията, излъчването на този филм в Бургас ще бъде много полезно и ще информира хората за все по-нарастващата нужда да поддържаме естественото състояние на реките и влажните зони, които ни заобикалят. 

DamNation (игра на думи, която значи едновременно проклятие и проклета нация, но и нацията на язовирите), е вълнуваща филмова одисея за драматичната промяна в отношението на една нация от гордост от инженерното чудо на мащабните язовирни стени, към осъзнаване, че бъдещето на човека е неразривно свързано с живота и опазването на естествените реки. Там, където падат язовирните стени, реките поемат отново по своя път, давайки възможност на дивите риби да се завърнат към местата си на размножаване след десетилетия забранен достъп. 

"DamNation" е носител на 11 награди от 9 специализирани фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи.

В Бургас филмът идва със съдействието на Българска фондация биоразнообразие.

След прожекцията организираме дискусия с интересни лектори – Любомир Костадинов от WWF, който ще разкаже за последствията от изграждане на мини ВЕЦ-ове по нашите реки, Янко Янков от клуб по спортен риболов "Гларус" – Бургас и Спас Узунов от БФБ, който ще разкаже за последното наводнение на Атанасовско езеро.

Прожекцията е безплатна благодарение на община Бургас и е тази сряда, 11-ти март, от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино".