От НАП призовават клиентите си да използват електронни услуги, за да няма струпване на хора в касовия салон. Снимка Архив Черноморие-бг

От НАП призовават клиентите си да използват електронни услуги, за да няма струпване на хора в касовия салон. Снимка Архив Черноморие-бг

Днес започва данъчна кампания 2021 г. Годишна данъчна декларация трябва да подаде всеки, който е получил доходи по извънтрудови правоотношения, напомнят от Националната агенция за приходите в Бургас. Работилите по граждански договор през 2020 г. подават годишна декларация независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 30-ти април подоходна декларация подават земеделските стопани и лицата, които през изминалата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

През март 2021 г. след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с Персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2020 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5-процентна отстъпка за ранно деклариране и плащане  и през тази година е 31 март. Отстъпката не може да бъде повече от 500 лева. Важно допълнително условие е лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и до 31 март 2021 г. да бъде внесен целият размер на дължимия за довнасяне данък. Крайният срок за обявяване на доходите е 30 април.

Годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица са публикувани на сайта на НАП  – www.nap.bg.  Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в Салона за обслужване на НАП Бургас.

От приходното ведомство в морския град апелират активно да се използват електронните услуги на Агенцията. Все повече бургазлии предпочитат дистанционно да изпълняват задълженията си като подават годишната си данъчна декларация чрез ПИК и заплащат дължимите данъци чрез виртуалния ПОС терминал на приходното ведомство. Издадените от НАП Бургас персонални идентификационни кодове  през 2020 г. са над 15 000. Дистанционният, електронен контакт с приходната администрация е и по-сигурният и същевременно най-безопасен за здравето начин във времето на извънредна епидемична обстановка, допълват от НАП Бургас.

Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.