At_ezero_M.Vulcheva2

At_ezero_M.Vulcheva2

Днес е Денят на влажните зони

влажните зони в Ирак (през 1971 г.) се чества по целия свят Денят на влажните зони. На този ден си припомняме необходимостта да сме отговорни към водата, към себе си и към крехкия екологичен баланс на цялата планета.

По официални данни на Рамсарската Конвенция, за последните 100 години човечеството е унищожило 64% от влажните зони на планетата (реки, езера, блата, крайбрежни заливни територии), а това на свой ред е довело до огромни екологични, климатични и икономически проблеми. Добрата новина е, че днес все повече хора имат смелостта да погледнат проблемите в очите и да предприемат крачки към промяна.

Живеещите в Бургас могат да посетят днес близка влажна зона, защото Бургас е градът на влажните зони – заобиколен от три езера Атанасовско, Вая и Мандра, както и от морето (крайбрежието до 6 м също се отнася към влажните зони). Укритието за наблюдение на птици на РИОСВ Бургас в южната част на Атанасовско езеро ще работи през целия ден, а природозащитен център "Пода" на БДЗП ще бъде отворен за посетители от 9.00 до 17.00 часа.