Времето по Черноморието предразполага за есенен плаж. Снимка Архив Черноморие-бг

Времето по Черноморието предразполага за есенен плаж. Снимка Архив Черноморие-бг

Слънчев и топъл ще бъде последният ден на септември, прогнозират синоптици. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен северозападен вятър. Ще е топло с максимални температури между 25 и 30 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на въздуха ще е23-28. Температурата на морската вода ще бъде 21-23 градуса, а вълнението на морето – 1-2 бала.

В планините също ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб, по високите и открити части умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра – около 20 градуса, на 2000 метра – около 12 градуса.

В началото на седмицата ще бъде предимно слънчево и топло за края на септември и началото на октомври. В нощните часове ще бъде почти тихо, през деня ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен северозападен вятър, а в източните райони вятърът временно ще се обръща от югозапад.

Преобладаващите минимални температури ще са между 10 и 15 градуса, а максималните в понеделник ще са над 25 градуса, на отделни места ще достигат и до 30-32 градуса. Във вторник дневните температури, главно в североизточната половина от страната, слабо ще се понижат

Лятното време ще се задържи до четвъртък, като антициклон с високо атмосферно налягане ще ни пази от настъпването на студа. От четвъртък над страната ни ще премине студен атмосферен фронт с превалявания и рязко падане на дневните температури. От близо 30 градуса в сряда, стойностите ще се понижат до 15 - 20 в събота и неделя

Заради липсата на валежи и високите температури през последните дни, опасността от полски и горски пожари остава висока. Рискът е определен от НИМХ като "екстремален" в централните райони на Северна България – областите Плевен, Русе, Ловеч и Велико Търново.