Температури над нулата и дъжд през първата половина на март. Графика НИХМ

Температури над нулата и дъжд през първата половина на март. Графика НИХМ

През първата половина от март ще бъде с температури, по-високи от обичайните и с чести валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд. Само в отделни дни е възможно и на по-малка надморска височина дъждът да се примесва и да преминава в сняг, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

На първи март ще има значителна облачност, сутринта на места в Южна България - с мъгла. Слаби превалявания от дъжд преди обяд ще има в планинските и крайните западни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 6° и 11°. В четвъртък и петък ще преобладава облачно време, на места с валежи, предимно слаби и предимно от дъжд. През първия ден ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт и слабо ще се затопли. През втория ден вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне; температурите слабо ще се понижат - минималните ще са между 0° и 5°, а максималните - между 5° и 10°. През почивните дни облачността ще се задържи по-често значителна. В събота ще духа слаб до умерен западен вятър, все още има повишена вероятност за слаби валежи. Дневните температури отново ще се повишават. В неделя вятърът ще се ориентира от северозапад и в повечето райони ще е умерен. Вероятността за валежи намалява, облачността ще започне да се разкъсва.

В понеделник ще има по-значителни и по-продължителни разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът ще отслабне и ще стане от югозапад. Във вторник отново облачността по-често ще е значителна, на отделни места със слаби валежи от дъжд. Вятърът ще е до умерен, от югозапад и ще се затопли още. През следващите дни ще остане с повишена динамика и чести промени. Температурите слабо ще се понижат, но ще останат сравнително високи за периода. По-малка е вероятността за валежи към 10 март и към средата на месеца.