Димитър Стоянович поздрави гостите на откриването на третото издание на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Димитър Стоянович поздрави гостите на откриването на третото издание на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Филмът "Мозайките" даде старт на тазгодишното трето издание на Международния фестивала на историческото документално кино "DOSK'2020". Чернобялата лента на легендарното родно триото - Георги Стоев - Джеки, Георги Пенков - Джони и Христо Илиев - Чарли се завъртя на екрана на открито в експозиционен център "Флора". Уникалните кадри запечатали "развития социализъм", с култовите партийни лидери Тодор Живков, Петър, Стоянов, Добри Джуров, на обикновени граждани от Перник, както и достоверни фотоси от онова време на първите народни демократични митинги с лидери Жельо Желев, Петър Стоянов, раждането на СДС наблюдаваха поканените гости за откриването на Международния фестивал на историческото документално кино. Сред присъстващите при церемонията по откриването  на тазгодишното трето издание на "DOCK" бяха забелязани преподаватели по история, директори на бургаски училища.

"Въпреки че има COVID ние сме тук, ние избрахме да проведем фестивала на живо, докато други кинофоруми по света избраха да го предават онлай", започна обръщението си към любителите на историческото и документално кино един от организаторите на форума проф. Петър Стоянович. От осветената сцена той ни спести имената на всички допринесли за провеждането на третото издание на "DOCK", представи поименно висококвалифицираното жури в състав: Атанас Киряков, Юлиана Рот, Павел Вендорф, Джеки Стоев и Георги Милков.

От 17-ти до 22-ри септември любителите на документалното и историческо кино ще могат да се насладят на 10 заглавия, които ще се състезават за голямата награда на фестивала. Сред тях са: "Да снимаш марка", "Малките германци", "Процесът", "На ръба", "Тръмп - анатомия на един мъж".

По традиция в дните на кинофорума ще върви и съпътстваща програма, в която ще могат да се видят "Е, и?", "Горяни", "Възможни разстояния" и др. Всички прожекции и събития са планирани за Експозиционен център "Флора" и Културен център  "Морско казино". Всички  прожекции на 10-те филма, включени в афиша са с вход свободен.

На тазгодишния фестивал в сътрудничество с РУО - Бургас на 18-ти  и на 21-ви септември в зала "Черноморие" на Конгресния център ще се провеждат специални прожекции под мотото "Академия". Те са предназначени само за ученици, като след всяка от прожекциите ще следва академична лекция с водещи български учени, преподаватели и журналисти.

Награждаването и официалното закриване на Международния фестивал на историческото документално кино е на 22-ри септември от 20.30 часа в Експозиционен център "Флора".

Основатели и селекционери на кинофорума са братя Петър и Димитър Стоянович. Той е част от културната програма на Община Бургас и се реализира с нейната финансова помощ. Художествен директор е Лъчезар  Аврамов.

Мисията на "DOCK" е да се превърне в едно от най-стойностните събития в България, с принос към  опознаване  на световната история по атрактивен и запомнящ се начин.

Галерия