DSC_1606

DSC_1606

Опозицията иска камери в СИК-овете за изборите

общинския председател Иван Вълков. "Темата е важна за нашето общество и аз като представител на ПП ГЕРБ съм доволен, че и партия като БСП търси "гаранция за демокрацията в България".

ПП ГЕРБ, като част от Европейската народна партия, винаги е работила за честен вот, както на избори, така и на референдуми. Правото всеки да  може да упражни свободно своя вот е един от най-важните признаци на демокрацията", се казва в писмото на Вълков.

"Показателно е, че управляващите не присъстват днес на срещата. Такава тежка диктатура като сегашната не сме виждали. Държавата не работи или работи за определени групировки. Готвят се да печелят изборите по служебен път с измами, купуване на гласове, манипулации. Предстоящитя референдум е генерална репетиция за голямата измама, която предстои на парламентарните избори", каза Валентин Касабов. Затова той предложи да бъдат направени поправки в изборния закон, които да гарантиран монтирането на камери в СИК-овете, но не в тъмните стаички за гласуване. Така, според него, ще може да се наблюдава работата на комисията и ще се избегне подмяна на бюлетини. Касабов твърди, че най-сериозните нарушения в изборния ден стават именно там, в комисиите при броене на бюлетините.

"Промените в закона ще станат в шест без пет, а ние в шест часа ще трябва да отидем да гласуваме.DSC_1613 Не знам в какъв филм ще влезем", заяви и Димитър Колев от "ЛИДЕР".

От НДСВ отново предложиха да бъде въведено задължително гласуване.

От БСП предложиха да бъде създадена една постоянна комисия с представители на опозиционните партии, които да се събират и да коментират такива казуси.

И областният лидер на БСП Атанас Зафиров не изключва възможността референдума да е генералната репетиция на управляващите за парламентарните избори. "Забелязваме странен процес на появяване на хора в избирателните списъци, като по този начин става разминаване с резултатите от проследното преброяване у нас. Не изключвам в тази връзка и предстоящия референдум да бъде обявен за нелегитимен", заяви Зафиров.

Общинският лидер на червените в Бургас Павел Маринов предложи участниците в срещата да излязат с обща декларация, в която да включат основните искания, около които се обединиха - монтиране на камери в СИК-овете, задължително присъствие на външни наблюдатели по време на броенето на бюлетините в комисиите, по време на транспортирането им и при вкарването на протоколите в РИК, застъпниците на опозиционните партии да си оказват съдействие по време на изборите, да се защитават демократичните избори с всички законови мерки.

Касабов предложи доли да се излезе на улицата и не изключи възможността за национален протест, ако не се вземат нужните мерки за гаранция на прозрачността на вота.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова