DSC_0568

DSC_0568

Отново "разпънаха" Странджа

областния управител на Бургас Павел Маринов трябваше да се излезе с предложение за решаване на проблема. До такова обаче не се стигна. От една страна бяха еколозите, от друга - кметовете на засегнатите общини - Царево - Георги Лапчев, Малко Търново - Илиян Янчев и на Приморско - Димитър Германов.DSC_0514

Еколозите настояват Министерството на околната среда и водите да спре ОУП на Царево, докато не бъде изработена екологична оценка. Спорът за плана на общината бе прекратен с решение на петчленен състав на Висшия административен съд в края на януари. С това бе сложен край на седемгодишната съдебна сага около плана, но пък отново разбуни духовете в общината и в страната. Еколозите настояват ОУП да бъде спрян и смятам за противозаконно действието му без налична екологична оценка.DSC_0530 "Нека кметовете на засегнатите общини да предложат територии, в които вече има частично урбанизиране, за да бъдат коментирани и включени и в плана за управление на природния парк. Ние обаче не приемаме застрояването между селищата, не искаме да се строи между Варвара и Ахтопол например", заяви Петко Цветков от Българска фондация биоразнообразие. Той заяви още, че ако не се спре ОУП на Царево, ще бъдат сезирани Европейската комисия и Европейския парламент.

"Защо не се чува мнението на третата страна - на жителите на община Царево. Няма човек, който да иска да се презастрои природата. В ОУП има проблемнни точки, нека те да бъдат обследвани, ако замразим обаче плана, ще замразим развитието на общината", заяви кметът на община Царево Георги Лапчев. Той предложи още, ако има държавен интерес в парка, нека държавата да откупи земите на хората по пазарни цени или да се измисли подходяща формула за тяхната компенсация.

В момента тече изработването на Общия устройствен план на Малко Търново и са в ход процедурите за екологичната оценка. "Къде е вашият план за управление на парка? Нека да седнем и да кажем за всеки един терен какво правим. Малко Търново е изцяло в територията на парка. Нямаме нито един терен, където може да има бизнес интерес. За жалост защитения вид в Странджа е човекът, той не остана", заяви кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

И според областния управител Павел Маринов сериозен е проблемът с обезлюдяването на Странджа, с животновъдството, селското стопанство и пристанищата там. "Не искам повече да ходя в Странджа, за да видя как се убиват животни", допълни Маринов. Той призова участниците в срещата да се видят отново след две седмици, за да продължат да търсят най-правилния подход за решаване на проблема.