Беше презентиран и проектът на програма Хоризонт 2020 - Innowwide. Снимка ОИЦ - Варна

Беше презентиран и проектът на програма Хоризонт 2020 - Innowwide. Снимка ОИЦ - Варна

Платформата за изкуствен интелект " SAS" търси и подпомага най-пробивните стартъпи, и прави успешни иновативните ИТ компании. Тя бе представена на среща "Да станем успешни с европари!", организирана от Областния информационен център във Варна в партньорство с Регионалната агенция за предприемачество и иновации. В нея участваха младежи от града и предприемачи. Те бяха запознати с актуалните възможности за стартиране на собствен бизнес с европейски средства. Форумът събра възпитаници на средни и висши училища, преподаватели, млади предприемачи и земеделски производители, неправителствени организации, както и потенциални бенефициенти с желание и идеи за стартиране на собствен бизнес.

Управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова обясни на присъстващите как нови фирми могат да се свържат с инвеститори с помощта на инициативата на Европейската комисия "Startup Europe". Аудиторията беше запозната с възможностите търсещите работа на европейските пазари да осъществят контакт с бизнесмени в чужбина с помощта на мрежата "EURES". Беше презентиран и проектът на програма "Хоризонт 2020" - "Innowwide", който финансира иновативни европейски малки и средни предприятия и стартиращи фирми за провеждане на проекти за оценка на жизнеспособността на пазари извън Европа. Те са с максимална продължителност от 6 месеца, а крайният срок за кандидатстване е 31-ви март 2020 година. Присъстващите научиха какви са вариантите за обучение и финансиране на начинаещи иновативни стартъпи в хранително-вкусовата промишленост, както и на хора на изкуството в ранните етапи на тяхната кариера. Д-р Николова обясни и какъв шанс дават европейските конкурси за стартиращи фирми, НПО и младежи с оригинални идеи.

По време на събитието от Регионалната агенция по предприемачество и иновации - Варна разясниха възможностите за финансиране на стартиращи фирми по оперативните програми и с микрофинансиране. Програма "Еразъм за млади предприемачи" и възможностите за младежки обмен бяха представени от фондация "Bcause"“, която също се включи във форума.