Тончо Русев си отиде от този свят малко преди да навърши 85 години

Тончо Русев си отиде от този свят малко преди да навърши 85 години

Почина композиторът Тончо Русев. Тъжната вест съобщиха от неговото семейство в официалната страница на композитора във Фейсбук", предаде вестник Труд. "След кратко боледуване, дни преди рождения си ден, днес ни напусна композиторът Тончо Русев. Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!", написаха неговите близки онлайн.

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 година в Бургас, в семейството на локомотивния машинист Руси Тончев и служителката в БДЖ Тодорка Русева. Баща му свири на акордеон и мандолина. След като установява музикалните наклонности в сина си в училищния оркестър, той продава часовника си, за да му купи тромпет. Още от детството си младият Тончо заедно с брат си Иван е дълбоко впечатлен от морето, което той по-късно пресъздава в своите песни.

След като завършва гимназия, постъпва в завод "Червено знаме" като шлосер, където създава една работническа духова група от 60 човека. По същото време той взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Докато се готви да следва индустриална химия, е чут от едни от най-добрите музиканти в Бургас, които го убеждават, след продължителни разговори, да кандидатства в музикалната академия.

Тончо Русев завършва Музикалната академия, специалност "Тромпет", в класа на професор Кърпаров през 1955 г. Работи като оркестрант в симфоничните оркестри в Бургас, Перник и Софийската опера. През 1957 г. e един от основателите на оркестъра на Сатиричния театър. През 1960 г. е в първия състав на Биг-бенда на БНР. През 1962 г. основава заедно с Димитър Ганев, Морис Аладжем и други оркестър "Балкантон", в който свири до 1972 г. През сезона 1972-73 г. ръководи отдел "Естрада" към Концертна дирекция. През 1974 г. създава заедно с Иван Кутиков оркестър "Спектър" към металургичния комбинат "Кремиковци" става негов главен художествен ръководител. С този оркестър е записан целият албум "Тайна" на Мустафа Чаушев през 1979 г. в "Балкантон"

В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванов, Васил Найденов, Веселин Маринов и други.

На 6-и декември 2017 година той бе удостоен с отличието "Сребърен кръст на свети Николай", което му бе присъдено с решение на Общинския съвет. Почетният знак на Община Бургас се връчва за първи път. Това стана на тържествена сесия на местния парламент по случай празника на града - Никулден. Кръста и грамотата към него връчиха председателят на ОбС Костантин Луков и кметът на Общината Димитър Николов на Елена Хаджистоянова - внучка на Тончо Русев. Дядо й - Тончо Русев, който стана кавалер и първи носител на кръста, не може да присъства, за да получи лично наградата, заради влошеното си зравословно състояние. Той обаче направи видеообръщение към бургазлии, което бе излъчено в залата на ОбС.

Поклон пред паметта му!

Галерия