Свети Мина закриля жените

Свети Мина закриля жените

На днешния ден православните християни почитат свети великомъченик Мина - воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.
Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.
Свети Мина бил войник в Египет по времето, когато в Рим царували Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).
Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Те били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.
Воден от силната си вяра, Мина оставил воинското си звание и се оттеглил в пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.
В народните представи днешният ден бележи средата на т.нар. "Вълчи празници" - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.
"Вълчите празници" водят след себе си най-дългите нощи.
По това време хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат зли сили.
На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.