DSC_3751

DSC_3751

Поморие против Българско Черноморие "Българско Поморийско Черноморие" и тогава ще имаме претенции към държавните терени", това каза кметът на морската община Иван Алексиев.

роектът предвижда новият парк да се разпростре върху 52 хил. хектара, от Дуранкулак до Резово. Проектът има за цел да опази застрашени животински и растителни видове, скални образувания, пясъчни дюни, подводни морски пещери, рифове. Тъй-като обхваща доста голяма територия това може да създаде трудности при неговото управление. В обхвата на бъдещия парк ще влизат природните  паркове "Странджа" и "Златни пясъци", защитени местности, резервати и природни забележителности. Създаването на национален парк практически е най-високата степен на защита, предвидена от закона.
Териториите в него пък са както държавни, така и общински, като има и частни терени. Това обаче налага тяхното отчуждение, тъй като в националните паркове, каквито са "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", може да има само държавни земи. Подобно ограничение от гледна точка на собствеността няма за по-ниската категория на защита - природните паркове.