Pochistvane

Pochistvane

Пролетното почистване започва и машинно почистване на териториите за обществено ползване, почистване на регулите, дъждоприемните шахти, крайпътните терени, плажните ивици, събиране и изнасяне на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци. Вече е изготвен конкретният график по дати за съответните жилищни комплекси, квартали и населени места.

За реализацията на предвидените дейности в града са осигурени 4 челни товарачи, 8 самосвали и 9 поливомиячки, а за съставните селища и кварталите - 1 багер-фадрома и 2 самосвала. За ръчното почистване на местата, до които техниката трудно достига, ще работят 4 екипа с по 8 души. Техниката и работниците са на сметопочистващата фирма Консорциум "Титан Бургас".
В рамките на кампанията по почистване ще бъдат поставени първите 500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци. Те ще обхванати заведенията за обществено хранене, големите магазини за хранителни стоки, пазарите и тържищата.
Община Бургас призовава всички граждани, учебните и здравни заведения, административни служби, търговски обекти и производствени предприятия да се включат активно в инициативата и заедно да почистят своите домове, тавани, мазета, офиси, междублокови пространства, дворове и градинки.
Старите мебели, едрогабаритните и строителни отпадъци от ремонти в домакинствата могат да бъдат предадени на консорциум "Титан Бургас" безплатно, след подаване на заявка за извозването им на тел. 056/852 337.
Изхвърлянето на  строителни  и едрогабаритни отпадъци в контейнерите за битови отпадъци или поставянето им до тях представлява нарушение на Наредбата за управление на отпадъците на община Бургас и подлежи на санкция. При спазване на срока в графика, няма да бъдат налагани глоби за нерегламентирано замърсяване, но след този период екоинспекторите ще осъществяват проверки и ще налагат санкции.
Община Бургас призовава гражданите да се съобразяват с графика в съответния район и да не паркират автомобилите си в зоната на почистване в определените часове.
Желаещите да се включат в пролетното почистване могат да получат безплатно чували и ръкавици в общинска дирекция "Околна среда" на улица "Шейново" 24, ет.2, стая 201, от сградата на съответната административна дирекция или кметство по местоживеене. Раздаването на чувалите ще започне от 27-и март 2017 г. Освен тях Община Бургас осигурява и извозване на събраните отпадъци.
Дейностите по пролетното почистване ще продължат до 31 май по график.