Дворците на народа ще бъде показан тази вечер

Дворците на народа ще бъде показан тази вечер

Второто издание на Международния фестивал за историческо документално кино "Dock" започва тази вечер с прожекцията на филма "Дворците на народа". Филмът е по сценарий и режисура на Борис Мисирков и Георги Богданов. Прожекцията е от 19.00 часа в зала "Ахело" в гранд хотел и СПА "Приморец".

Лентата е първият филм от състезателната програма и дава нов, изключително интересен поглед към пет от най-знаковите сгради от комунистическите времена - от университета "Ломоносов" в Москва до Двореца на Чаушеску (Палата на парламента) в Букурещ.

Официалната конкурсна програма включва десет филма, които ще се състезават за голямата награда на "Dock". Прожекциите ще бъдат в културен център "Морско казино" и експозиционен център "Флора". След края на всяка прожекция ще има беседи, свързани с конкретния филм. Входът за всички прожекции е свободен.

Победител сред десетте заглавия от състезателната програма ще избере висококвалифицирано международно жури с председател кинорежисьорът Иглика Трифонова и членове: операторът, фотограф, продуцент и автор на визуални кампании Георги Богданов; авторът на десетки статии, изложби, европейски проекти Гюнтер Фурман (Германия), археологът-византинист Никос Мердзимекис (Гърция); един от най-известните филмови монтажисти в света, носител на множество награди Александър Бернер (Германия).

Фестивалът включва и допълнителна, специална програма "Българският възход и падения". Тя представя изключителни ленти, посветени на знакови личности и моменти от нашата история - цар Борис III и края на Втората световна война, алпиниста Христо Проданов, Гена Димитрова, Христо Стоичков, Генерал Владимир Вазов, Нешка Робева и Златните момичета, филм за българските щангисти, лентата "Формулата на Тео" и други.

В сътрудничество с РУО Бургас, на 18, 19 и 20 септември ще се проведат и три специални прожекции под надслов "Академия". Те са предназначени само за ученици. Включват заглавията, посветени на цар Борис III и генерал Вазов от съпътстващата програма, както и филмът "Трънливият друм", посветен на българския духовник, интелектуалец и политик Васил Друмев. След всяка от прожекциите ще следва академична лекция с водещи български учени и преподаватели.

Награждаването и официалното закриване на II Международен фестивал за историческо документално кино ще бъде на 22-ри септември от 21.00 часа в експоцентър "Флора". Филмът - победител ще получи 10 000 лева.

Основатели и селекционери на кино форума са Петър Стоянович и Димитър Стоянович. Художествен директор е Лъчезар Аврамов. Мисията на фестивала е да се превърне в едно от най-стойностните събития в областта на културата в България, с принос към опознаването на световната история по атрактивен и запомнящ се начин.

Фестивалът е част от културната програма на Община Бургас и се организира с нейната финансова подкрепа. Тази година от бюджета на Общината са заделени 45 000 лева за "Dock".