Жерар Депардийо (вляво) влиза в ролята на Мегре във филма Мегре и мъртвото момиче

Жерар Депардийо (вляво) влиза в ролята на Мегре във филма Мегре и мъртвото момиче

Бургаското издание на кино-литературния фестивал "Синелибри" продължава днес от 17.00 часа с прожекцията на криминалната драма "Мегре и мъртвото момиче". Младо момиче, облечено в красива вечерна рокля, е намерено мъртво на парижки площад. Комисар Мегре ще направи всичко възможно да идентифицира жертвата, макар и на пръв поглед нищо да не може да му помогне. Никой не я познава и не си спомня за нея. Появява се обаче престъпничка, която поразително прилича на момичето…

Адаптирайки прочутия роман на белгийския писател Жорж Сименон, издаден през 1954 г., режисьорът Патрис Льоконт възкресява добрата традиция на "старомодното" разказване на истории, като поставя на фокус темите за привилегиите, социалния статус, властта и лоялността.

Режисьор на филма е Патрис Льоконт, сценарият е на Патрис Льоконт и Жером Тонер. В ролите: Жерар Депардийо, Мелани Берние, Ерве Пиер, Орор Клеман, Жад Лабест, Пиер Мур и др.

"Мегре и мъртвото момиче" ще бъде показан от 17.00 часа в клуб "Модерен театър".

Кино вечерта продължава в 19.00 часа с прожекцията на филма "Невинният".

Този трогателно нестандартен и забавен филм съпоставя различни теми, люшкайки се между романтична комедия и филм за обир. Както в трите си предишни филма, актьорът и режисьор Луи Гарел черпи вдъхновение от собствената си житейска история, за да разкаже историята на Абел, който се противопоставя на брака на майка си Силви с един затворник.

През 2022 година филмът е показан премиерно извън конкурсна програма на кинофестивала в Кан и има номинация за наградата на публиката от филмовия фестивал в Сан Себастиан.

Режисьор на "Невинният" е Луи Гарел, сценаристи са - Луи Гарел, Танги Виел, Найля Гиге. В ролите - Луи Гарел, Анук Гринберг, Ноеми Мерлан, Рошди Зем, Янис Кебаб, Леа Виаземски и др.

"Синелибри" се организира със съдействието на Община Бургас.