Соня Йончева ще излезе на сцената на Амфитеатъра в Пловдив утре вечер. Снимка Екатерина Кючукова

Соня Йончева ще излезе на сцената на Амфитеатъра в Пловдив утре вечер. Снимка Екатерина Кючукова

Оперната прима Соня Йончева ще изнесе неповторим гала-концерт озаглавен "Завръщане" в Античния театър на Пловдив. Завръщането й на музикалната сцена в родината и родния град вълнува почитателите на оперното изкуство от месеци. Концертът е на 25-ти август. Поради големия интерес билетите за спектакъла бързо свършиха и ще бъдат пуснати още 200 в продажба.

"Букет от класическа музика и български песни ще изпълня в моя роден град и съм изключително щастлива да пея на сцената на Античния театър", каза звездното сопрано. Сред песните, включени в програмата ще е "Замълчи, замълчи..." на известния български композитор Петър Ступел от забележителния филм "Любимец 13" (1958 г.) с участието на незабравимите легенди на родното кино Апостол Карамитев и Гинка Станчева. "Благодарна съм, че синът на Петър Ступел с радост прие идеята музиката на баща му отново да оживее", сподели Соня Йончева. Тя уточни, че аранжиментът на песента "Замълчи, замълчи", която ще изпълни за първи път пред пловдивската публика, е дело на известния музикант и съосновател на ФСБ Румен Бояджиев.

"Избрах "Замълчи, замълчи...", защото е любима на майка ми, на която дължа толкова много. Израснах в семейство, в което музиката се цени и съм изключително благодарна, защото тя повлия върху целия ми житейски и творчески път", каза оперната прима.

В концерта "Завръщане" на Античния театър са включени арии от оперите на Верди - "Аида" и "Трубадур", на Пучини - "Мадам Бътерфлай", на Бизе - "Кармен" и други.  

На сцената в Пловдив Соня Йончева ще представи и българския бас Божидар Божкилов, който бе избран межди 50 оперни певци и в момента е специализант в "Ла Скала". Той ще изпълни арията на крал Филип II "Ella giammai m’amo" от операта "Дон Карлос" на Верди. Заедно с нея на сцената ще излезе и брат й Марин Йончев, който се завръща от Швейцария.

"Много се радвам, че съм отново в Пловдив. Много се вълнувам, защото очаквах от дълго време да се прибера. За публиката в Пловдив ще изпълня ария от мюзикъла "Уестсайдска история" на Ленард Бърнстейн", каза Марин Йончев.

"Концертът ще е шампанско. Комбинацията Соня Йончева и Античният театър, както и в съчетание с фантастичния оркестър на Пловдивската опера, който е един от най-добрите не само в България, но и по света, е невероятно", каза диригентът на Софийската опера Найден Тодоров, под чиято палка ще се реализира гала-концертът. На маестро Тодоров, който също е пловдивчанин, се дължи завръщането на Соня Йончева в България. Блестящата оперна прима се доверява изцяло на неговия професионализъм при подготовката за концертите й в родината.

На концерта ще присъства и известния певец и музикант Кирил Ампов, който преди повече от 20 години е подал ръка на Соня и нейния брат Марин в предаването "Хит минус едно" и им е предвещал бляскава кариера.

Гастролът на Соня Йончева се осъществява със съдействието на министерствата на външните работи на България и Италия, както и на министъра на културата Боил Банов. Концертът е част от програмата на фестивала "Opera Open 2020", който въпреки кризисната обстановка бе подготвен в кратки срокове и осъществен фантастично от директора на Пловдивската опера доц. Нина Найденова и нейния екип.