DSC_4231

DSC_4231

Спират строежа на къмпинг Юг с разрешение за строеж № 162 от 19.12.2012 г. на главния архитект на община Царево в поземлен имот 44094.503.3, местността "Караагач", село Лозенец, община Царево, издадено в полза на "ИФ Фаворит" ООД, до провеждане на процедура съгласно Закона за биологичното разнообразие и приключването ѝ с окончателен акт.

Мотивът за предприемане на мярката е, че въпреки настъпилите съществени промени в екологичното законодателство, за инвестиционното предложение не е извършена оценка за степента на въздействие с предмета и целите на защитените зони. Разрешаване на  строителство, без да е проведена изискващата се по ЗБР процедура, предполага наличието на опасност от унищожаване или увреждане на най-близко разположената защитена зона - част от европейска мрежа "Натура 2000"” .

Заповедта е сведена до знанието на фирмата, до кмета на община Царево инж.Георги Лапчев, до областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков, началника на РДНСК- Бургас.

Тя подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Върховния административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването й. Оспорването ѝ не спира нейното изпълнение.