DSC_9189

DSC_9189

Средец празнува със Сигнал и Канарите

полунощ. Началото бе сложено с откриването на изложбата на бургаската художничка Радка Караиванова, чиито корени са от Средец. След това жителите на града имаха възможност да се насладят на невероятната актьорска игра на Мария Статулова. 

DSC_9262DSC_9314Актрисата изигра моноспектакъла си "Надежда сляпата". Сред публиката в залата бяха и жени от село Дюлево, откъдето са корените на Мария Статулова. На финала на спектакъла те я поздравиха и я поканиха да им гостува след година. Сред изненадите, които от Община Средец бяха приготвили за акрисата бяха - почетният знак на населеното място, което тази година отбелязва 55 години от обявяването си за град и две картини на нейния баща Тодор Статулов. Милият жест разчувства Мария Статулова и тя не можа да скрие сълзите си.DSC_9402

Празникът продължи на сцената в центъра на града. Десетките жители на града станаха на крака, за да чуят химна на Странджа планина "Ясен месец". След това бе връчено отличието "Почетен гражданин на Средец" на генерал-майор член кореспонтент на БАН проф. Николай Петров - началник на Военно-медицинска академия. Решението за удостояването със званието е взето от Общинския съвет на града през март.DSC_9427DSC_9497DSC_9554DSC_9568

"Така съм се вълнувал, когато бях обявен за лекар на годината (през 2012 г. б.а.). Докато пътувах насам, в главата ми нахлуваха всякакви спомени. В живота има и истински неща. Израстнал съм в Маджурската махала в Грудово (старото име на Средец б.а.), бяхме 50 момчета и днес казвам, че човек, когато се учи, когато се труди, може да постигне всичко. Гордея се, че съм тук и съм част от вас. Гордея се, че съм тук и получавам вашето признание", сподели генерал-майор Николай Петров.

Празникът продължи до полунощ с концерт на рок група "Сигнал", последван от концерт на оркестър "Канарите". Най-дългото хоро, което е виждано в Средец се изви на площада. Жителите на града не спряха да танцуват и да празнуват до полунощ, когато небето бе озарено от заря.

Галерия