Живко Табаков пита бургазлии кои са проблемите на града

Живко Табаков пита бургазлии кои са проблемите на града

Бургас е способен да привлече голям работодател като международната компания "Amazon". Компанията е създадена през 1994 г. от американския предприемач Джеф Безос. В началото на сайта са се продавали само книги, по-късно в асортимента се появяват MP3-записи, програмно осигуряване, видеоигри, електроника, облекло, мебели, хранителни продукти и играчки.

Това смята кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков. За първи път политик попита съгражданите си какви са проблемите в града и как виждат тяхното преодоляване. В продължение на 10 седмици Живко Табаков и експерти ще коментират поставените в социалните мрежи въпроси от бургазлии. Тази седмица до Табаков застанаха Бисер Манолов и Валентина Косева. Манолов е работил 14 години в банковия сектор и един от основателите на Българската дилърска асоциация. В продължение на два мандата е избран да ръководи Фонда за гарантиране на влоговете на банките. Косева е от Бургас, има няколко висши образование и в момента е управител на хотел в Свети Влас.

"Като локация Бургас е на страхотно място. Трябва да станем логистичен хъб и да изградим логистични бази, в които стоките да са директно в складовата база. Преди време се говореше дали действително в Бургас може да привлечем голям инвеститор като "Alibaba", но преговорите пропаднаха. Идеята за "Amazon" заслужава подкрепа и такава голяма компания би била привлечена именно от географското ни положение. Подкрепям всяко развитие и разрастване на индустриалните зони. В програмата на Димитър Николов през 2015 година бе заложено именно това, но за жалост много от нещата останаха само добри намерения", коментира кандидатът за кмет Живко Табаков.

Бисер Манолов поясни, че до момента "Amazon" имат само един логистичен хъб в Източна Европа, който се намира в Гданск, Полша. Пътят към подобни големи компании бил труден, но така се отправяло и едно позитивно послание към всички останали големи инвеститори. „Аз не мисля, че може да има по-подходящо място от Бургас. Тук може да се обхване не само Черноморския регион, но и Балканите. Много добра идея, която може да бъде полезна на обществото”, сподели той.

Част от поставените пред Табаков и гостите му въпроси бяха свързани с това дали в Бургас да се развива тежка или лека промишленост, търговия, логистика, транспорт и туризъм, както и защо не попадаме на "мушката" на големите инвеститори.

"Проблемите в бургаската икономика не са малко, като най-съществените от тях са ниското възнаграждение, сезонност и несигурност при наемането на работна ръка. За жалост няма и големи предприятия, които да инвестират в Бургас. Получихме и много сигнали от малкия и среден бизнес, от микропредприятия, в които работят до 9 човека. През последните години общинската администрация се забърка в скандали за отдаване на площи под наем, наложи огромни рестрикции и тежък режим за получаване на разрешителни. Малкият бизнес почти спря да функционира. В град като Бургас е много важно да бъде привлечен голям инвеститор, който да даде поне 500 работни места. Смятам, че един кмет и неговата администрация могат да изиграят роля в привличането на големи компании. Трябва да се маркетираме на международните пазари, така както правят Пловдив и Варна. Бургас започна да попада във все по-конкурентна среда с градове като Ямбол, Сливен и Разград. Изграждането на логистичен парк бе добра идея и действително има голям интерес към него, но там инвестициите са преди всичко в сферата на услугите и ремонтите. Големите инвеститори не значат само тежка промишленост", заяви Табаков.

Другите важни за бургазлии въпроси бяха как в Бургас да се развива бизнес и дали повечето чейндж бюра и заложни къщи са вредни или полезни за икономиката.

Според Бисер Манолов всяко крайно мнение във финансите било грешно. Екзотично звучало, че повече чейндж бюра значело и по-малко безработица. Световната тенденция сега била да намаляват кешовите разплащания, което не било добра новина за обменните бюра.

"Заложните къщи за мен са игра с огъня. Хората, които използват такива услуги, са по-скоро отчаяни. Не трябва да се подхожда рязко и да се взимат пари, които могат да не се върнат в рамките на месец или два. Тенденциите при банките е да се използва интернет банкирането. Бих акцентирал върху темата как да се финансират младите предприемачи. Ролята на общината може да бъде като модератор между така наречените стартъпи - рискови капитали, които искат да инвестират в рискови начинания. Това са млади предприемачи, които технически не могат да вземат банкови заеми, защото нямат активи. Общината може да направи такъв форум, съвместно с Банката за развитие. Не е лишено от логика и банките да имат такива отделни фондове за подкрепа на младите предприемачи", поясни още той.

"Бургас е поставен в трудна ситуация, защото дори и да се привлече голям инвеститор, то няма достатъчно работещи хора. Съмнявам се, че многото бургазлии, които напуснаха града и се устроиха на други места, ще се върнат тук. Въпросът, пред който сме изправени, е дали за 5 години можем да върнем част от тези хора. Все пак трябва да отговорим кадрово на големите инвеститори. Бургас трябва да си върне славата на център, в който не се казва само колко е добър живота, но и на място, където се работи за добро възнаграждение", заключи Табаков.