Празникът е известен още като конския Великден. Снимка Архив

Празникът е известен още като конския Великден. Снимка Архив

В първата събота от началото на Великденския пост празнуваме Тодоровден. Денят е известен още като конски Великден. 

Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

Според легендите император Юлиан Отстъпник (332-363 г.) решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът направил, каквото му било заповядано. Но свети Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара, а да си приготвят коливо – жито. Предупредени, християните не взели никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

Тодоровден е празник и на коневъдството и на конния спорт.

На днешния празник в парк "Езеро" в Бургас ще се състоят традиционните конски кушии. Началото ще бъде дадено в 10.00 часа. Ще има упражнения за състезателите - надскачането. За най-малките посетители са предвидени забавни разходки с понита.

Пред публика, за първи път тази година, ще скачат едни от най-добрите коне на България. Своите умения в атрактивни паркури ще демонстрират професионални състезатели от бургаската конна школа, сред които носителят на купа "Ген. Крум Лекарски" - Пламен Радославов, както и Сияна Базотева, избрана сред 10-те най-добри спортисти на Бургас за 2017 г. След надскачанията, малчуганите също ще могат да усетят тръпката от досега с магнетичните животни, качвайки се на гърба на симпатичните понита Султана и Бенджи. Любимецът на децата ветеранът Пепино вече е в заслужена пенсия.