dsc_3796

dsc_3796

Ученици спират да пушат чрез интернет

ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето. Тази година ще се проведе под надслов: "Аз не пуша, не пуши с мен и ти!".

Целата е всички пушачи да се опитат да откажат поне за един ден цигарите като по този начин се замислят за своето здраве, за здравето на децата, бъдещите майки и вместо за цигари тези средства се дарят за нещо по-пълноценно и добро.

Тютюневият дим съдържа над 4000 токсични вещества и е с много висок здравен риск. Употребата на тютюн е една от водещите причини за ракови новообразувания, за увреждане на генетичната информация, поради съдържание и на мутагенни фактори, една от водещите причини за недостиг на достатъчно кислород към клетките в организма.

По данни на Световната здравна организация се очаква до 2030г. тютюнопушенето да бъде най-голямата самостоятелна причина за смърт по света.

България заема едно от водещите места по потребление на тютюн и е сред страните в Европа с най-сериозни здравни проблеми, дължащи се на тютюнопушенето.

Голямото негативно влияние на тютюна върху човешкото здраве налага да бъдат взети всички възможни мерки с оглед мотивиране на пушачите да спрат да пушат и на непушачите да не пропушат.

Учениците от ОУ"Васил Левски" в бургаския квартал "Горно Езерово" се включват в кампанията с акция под мотото: "Лапни бомбон, а не цигара".