Ross_had

Ross_had

Условна присъда за британец, крал ценни яйца събирал в своята лична колекция. Обвинителният акт бе внесен от Бургаската окръжна прокуратура след близо 3-годишнно съдебно разследване.

Делото приключи за по-малко от 40 минути с извънсъдебно споразумение. Ян Рос получи 6-месечна условна присъда и глоба от 5 000 лева. Операцията по разкриването на британския колекционер се проведе през 2011 г. със съдействието на британската полиция, Интерпол, Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания (RSPB) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Ян Рос е стар познайник на английските власти и преди да дойде в България е бил осъждан за подобни престъпление във Великобритания и Шотландия. 
Това е първото подобно дело за ограбване на гнезда в България. БДЗП призовава всички правораздавателни институции в България да отдят необходимият приоритет при работата за разкриване, превенция и санкциониране на подобни престъпления, тъй като те ограбват нашето най-голямо национално богатство – безценната ни природа, която е наш капитал, източник на блага и ресурси и нашето наследство към бъдещите поколения.
Вижте приложено прес информация с подробности за делото и предисторията по разкриване на случая. Изпращам ви и снимки, показващи доказателствени материали, открити при обиска в дома на Ян Рос през 2011 г., както и снимка на световно застрашения белоглав лешояд - видът, който е бил обект на посегателство от Ян Рос.