На Велики четвъртък се възпоменава Тайната вечеря

На Велики четвъртък се възпоменава Тайната вечеря

Велики четвъртък е. Възпоменава се Тайната вечеря. Църквата почита свети цар Борис-Михаил, свети Атанасий Велики (Утреня, общ Маслосвет, Вечерня със св. Вас. лит.) (Тип. с. 447) (вечерта – Последование на 12-те евангелия) (Тип. с. 448) (Службата на св. цар Борис и свети Атанасий се премества на 7 май).

Светите отци са устроили всичко премъдро, приемствено от божествените апостоли и Свещените и Божествени евангелия. Те са ни заповядали да спомняме четири събития на Велики четвъртък: Божественото умиване (на нозете), Тайната вечеря и установяването на Светите тайнства, усърдната молитва на Господа и, накрая, предателството на Иуда.

"Преломяването на Тялото и проливането на Кръвта", за което Христос говори на учениците Си, e  истинска кулминация на земния живот на Спасителя. Защото тук Той преломил хляба и дал да пият от чашата с вино с думите: "Вземете, яжте, това е Моето тяло, пийте от нея, защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на греховете". И с това установил великото тайнство Евхаристия (Причастие).

Първи били причастени апостолите. Без Иуда, който бил вече излязъл, за да осъществи заговора си. И когато Иисус отишъл на Елеонската планина, в Гетсиманската градина, след кървавата Му молитва дошли много иудеи, стражари, фарисеи, а Иуда им го посочил с целувка.

източник: https://www.pravoslavieto.com