Графиката ясно показва как започва промяна на времето. Графика НИХМ

Графиката ясно показва как започва промяна на времето. Графика НИХМ

В събота ще има значителна, предимно висока облачност, която ще се увеличава и вплътнява; в неделя и понеделник ще преобладава облачно време. В събота ще се задържи без валежи, но вечерта и през нощта срещу неделя от югозапад ще завали дъжд, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

В неделя на места в югозападната половина от страната ще има валежи, с повишена вероятност в Рило-Родопската област да са значителни по количество. Вятърът ще е от югоизток, в неделя ще се усили и ще бъде умерен, в отделни райони в Източна България - до силен. Минималните температури ще се задържат сравнително високи, дневните ще се понижат, повече в Западна България.

В понеделник на отделни места все още ще превалява, с по-голяма вероятност в Рило-Родопската област, но вече слабо и в процес на спиране, по-късно през деня и облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток.

През следващите дни вероятността за валежи намалява още. Ще има повече и по-продължителни разкъсвания и намаления на облачността, но в равнинната част от страната ще има условия за предиобедни мъгли или ниска облачност. Понижението на сутрешните температури ще продължи, дневните ще се задържат почти без промяна, вече нормални за периода.