Изпитите ще се проведат при спазване на епидемичните мерки, каза Виолета Илиева. Снимка Архив Черноморие-бг

Изпитите ще се проведат при спазване на епидемичните мерки, каза Виолета Илиева. Снимка Архив Черноморие-бг

1 000 ще са квесторите на предстоящите държавни зрелостни изпити в област Бургас, които ще се проведат на 1-ви и 3-ти юни. Ако има квестори, които са в момента под карантина, те ще бъдат сменени с други, каза пред "Черноморие" Виолета Илева - началник на Регионалниото управление на образованието в Бургас.

Около 3 100 дванайсетокласници ще се явят на матурите в областта. Преди да влязат в училището на зрелостниците ще им бъде измерена температурата. Те трябва да бъдат и с маски.

"Ако има ученик, който е със симптоми, ще му бъде направен PCR тест за корона вирус", уточни Виолета Илиева. За област Бургас са осигурени 50 теста. В случай на необходимост могат да бъдат набавени и други.

Държавните зрелостни изпити ще започнат в 09.00 часа, като учениците трябва да бъдат пред учебните заведения, в които учат в 08.00 часа. Зрелостниците ще бъдат разпределени в класните стаи, така че да има разстояние между тях.

Седмокласниците са 3 700. Изпитите за учениците, които сега завършват VII клас ще се проведат на 15-ти юни по български език и литература и на 17-ти юни по математика. Учениците ще бъдат редуцирани в класните стаи, а изпитите ще започнат в 09.00 часа.

Изпитите за дванайсетокласнити и за седмокласниците ще се проведат при спазване на всички епидемиологични мерки.