В този блок е живял худажника - график Тодор Атанасов. Снимки Петя Добрева

В този блок е живял худажника - график Тодор Атанасов. Снимки Петя Добрева

Всяко семейство си има родова история, към която следващото поколение прибавя по нещо. Фамилната памет неизбежно е свързана и с мястото, където предците и техните наследници пускат корени. Така житейската нишка на човек става неразривна част от паметта на родния му град.

Няма човек без минало и бъдеще. И градовете, също като хората, събират спомени за идните поколения. Някои отдавна отлежават под пелената на забравата. Други напират да бъдат разказани. Само къщите мълчаливо пазят спомените за своите обитатели. Някои все още съхранени, други отстъпили място на модерни кооперации.

Към която и къща да посегнеш, ще ти разкаже завладяваща приказка. Водени от желанието да съхраним паметта на Бургас тръгнахме по стъпките на домовете, в които са родени или живяли онези бургазлии, чиито имена остават изписани със златни букви в историята на морския град.

Ще ви поведем на едно вълнуващо пътешествие, в което, сигурни сме, че с интерес ще откриете познати къщи, покрай които често минавате без да знаете, че зад техните врати са се смели и плакали онези наши съграждани, които са обогатили родословното дърво на Бургас.

В първия текст ви разказахме за дома на Апостол Карамитев, след това за къщата, където е живял друг известен актьор - Георги Калоянчев. После ви отведохме на улицата, където е била фурната на баба Марийка, а след това до родния дом на Нейчо Попов, на Паулина Станчева, на Стефан Диомов, на Петя Дубарова. Сега ще ви разкажем за Тодор Атанасов.

Блок на входа на Морската градина на Бургас пази спомени за художника - график Тодор Атанасов. В апартамент на първия етаж на многоетажната сграда, разположена на ъгъла на улица "Алеко Богориди" и улица "Пейо Яворов", е живял Атанасов, научи сайт "Черноморие". Жилището е обитавано и до сега от близки на големия творец. Той почива на 25 юни 1985 година в София.

Името на Тодор Атанасов е неразделно свързано с морския град, както и със съвременната художествена култура на България.

"За 90-та година от рождението на баща ми не успяхме да поставим паметта плоча на фасадата на блока, където живя. Надявам се за 40 години от кончината му, които се навършват догодина, от Общината да съдействат, за да поставим плочата", каза синът на големия художник - академикът Красимир Атанасов. Плочата е изработена от художника Атанас Атанасов - племенник на Тодор Атанасов. Видният световен учен бе за кратко в Бургас, придружен от дъщеря си Вася. Те присъстваха на връчването на традиционните награди от Националното биенале за изобразително изкуство "Приятели на морето". Едно от отличията за графика се присъжда от семейството на Тодор Атанасов.

Графикът е роден на 2 април 1928 година в Карнобат.

Блокът, в който се намира фамилния апартамент в Бургас, е бил построен през 1960 година. Част от мястото, върху което се издига жилищната сграда, е била собственост на дядото на Тодор Атанасов.

Графикът е учил класическата мъжка гимназия "Георги Раковски", където негов учител по рисуване е видният бургаски художник и скулптор Петко Задгорски. През 1954 г. завършва специалност скулптура във ВИИИ "Николай Павлович" в класа на проф. Иван Фунев, но твори предимно в областта на графиката, в жанровете пейзаж и градски пейзаж, голо тяло, илюстрации. Автор е и на няколко екслибриса на композитора Тончо Русев, на поетите Христо Фотев, Ваньо Вълчев и Илия Буржев.

Името на Тодор Атанасов е свързано с културния живот на Бургас в продължение на години. Негова е идеята за съхраняване на старите къщи в центъра на града, както и на старата Община. Въпреки усилията му, тогавашната кметска власт ги събаря.

Творецът е в основата и на създаването на графичната база на Дружеството на бургаските художници, която се намира в близост до морския бряг. Днес базата носи неговото име. През 80-те години той става и отговорен секретар на Съюза на българските художници.

Тодор Атанасов става и първият директор на бургаската художествена галерия и активно участва в преобразуваното на вътрешното пространство на бившата Синагога. Той предлага и тя да носи името на неговия учител Петко Задгорски. Тогавашната власт не се съгласява, заради бургоажния произход на Задгорски. Години по-късно идеята на Тодор Атанасов става факт и галерията вече носи името на Петко Задгорски.

През 2018 година бе отбелязана 90-та годишнина от рождението на Тодор Атанасов. Тогава излезе от печат и книгата "Баща ми - художникът Тодор Атанасов" написана от неговия син Красимир Атанасов. Тодор Атанасов е удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Бургас".

Галерия