Първокласниците ще прекрачат прага на 90 обновени класни стаи по общинската програма Първокласно начало. Снимка Община Бургас

Първокласниците ще прекрачат прага на 90 обновени класни стаи по общинската програма Първокласно начало. Снимка Община Бургас

1 996 деца в община Бургас ще прекрачат за първи път двора на училището на 15-ти септември. За сравнение миналата година първолаците в Бургас бяха 1 867, а през 2019 г. - 1 923. За да поемат увеличения брой деца, са разкрити шест нови паралелки.

Първокласниците ще влязат в 90 класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на третия етап от общинската програма "Първокласно начало". Учебните помещения са оборудвани със специални антибактериални настилки на пода, лед осветление, модулно обзавеждане, нови индивидуални чинове с възможност за различни конфигурации, технологично интерактивно оборудване, в което влизат модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер. Проектът въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието.

Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а 6 училища ще посрещнат учениците на 15-ти септември. Ремонтирани бяха и дворните пространства на 9 детските градини в община Бургас.

За да бъдат напълно готови училищата за началото на новата учебна година, кметът на община Бургас Димитър Николов разпореди на директорите на детските и учебните заведения да обезопасят достъпа до тях, като извършат цялостен оглед на поверените им сгради и прилежащите им дворни пространства. Мерките включват оглед на всички дървета в дворовете и около тях за опасни клони и отстраняването им, ако има такива, проверка на спортните и игрови съоръжения на двора, както и състоянието на пешеходните пътеки, пътната маркировка и изправността на уличното осветление.