Това е второто издание на фестивала за документално и историческо кино

Това е второто издание на фестивала за документално и историческо кино

10 000 лева е наградата, който ще получи авторът на най-добрия филм, включен в конкурсната програма на Международния фестивал на документалния исторически филм "Dock". Второто издание на феста ще се проведе от 17-ти до 22-ри септември в експозиционен център "Флора" и културен център "Морско казино". В основата на "Dock" са братята Петър и Димитър Стоянович, а той се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас. Тази година от бюджета бяха заделени 45 000 лева за провеждането му.

Откриването на фестивала е на 17-ти септември в гранд хотел и СПА "Приморец" с прожекцията на филма "Дворците на народа" (76 мин., продуцент Мартичка Божилова, режисьори и сценаристи Борис Мисирков, Георги Богданов). Лентата е първият филм от състезателната програма и дава нов, изключително интересен поглед към пет от най-знаковите сгради от комунистическите времена - от университета "Ломоносов" в Москва до Двореца на Чаушеску (Палата на парламента) в Букурещ.

Фестивалът има две програми - конкурса и съпътстваща. В конкурсната са включени десет заглавия - "Изгубените души на Мосул" (Германия, Италия, режисьор Франческа Маноки); "Рокендрол", (България, режисьор:  Борислав Колев); "Папа Франциск: Човек на думата си", (Швейцария, Ватикана, режисьор: Вим Вендерс); "Случаят на Йохана Лангефелд", (Полша, Германия, режисьор: Владислав Юрков, Гербург Ронде-Дал); "Пропаганда: Изкуството да продаваш лъжи ", (Канада, Германия, режисьор: Лари Уайнстийн); "Чувство за непоносимост", (България, режисьор: Боя Харизанова); "Свидетелите на Путин", (Латвия, Чехия, режисьор Виталий Мански); "Жените от ГУЛАГ-а", (Русия, режисьор: Марияна Яровская); "Ах, тези жени", (Франция, режисьор Франсоа Армане); "Среща с Горбачов", (Великобритания, Германия, САЩ, режисьор: Вернер Херцог).

След края на всяка прожекция ще има беседи, свързани с конкретния филм.

Филмът победител ще бъде определен от жури в състав - председател Иглика Трифонова - режисьор, и членове: операторът, фотограф, продуцент и автор на визуални кампании Георги Богданов; авторът на десетки статии, изложби, европейски проекти Гюнтер Фурман (Германия), археологът-византинист  Никос Мердзимекис (Гърция); един от най-известните филмови монтажисти в света, носител на множество награди Александър Бернер (Германия).

Съпътстващата програма на "Dock" е озаглавена - "Българският възход и падения". Тя представя изключителни ленти, посветени на знакови личности и моменти от нашата история - цар Борис III и края на Втората световна война, алпиниста Христо Проданов, Гена Димитрова, Христо Стоичков, Генерал Владимир Вазов, Нешка Робева и Златните момичета, филм за българските щангисти, лентата "Формулата на Тео" и други.

В сътрудничество с Регионалното управление на образованието в Бургас, на 18, 19 и 20-ти септември ще се проведат и три специални прожекции под надслов "Академия". Те са предназначени само за ученици. Включват заглавията, посветени на цар Борис III и генерал Вазов от съпътстващата програма, както и филмът "Трънливият друм", посветен на българския духовник, интелектуалец и политик Васил Друмев. След всяка от прожекциите ще следва академична лекция с водещи български учени и преподаватели.

Награждаването и официалното закриване на II Международен фестивал за историческо документално кино "Dock" ще бъде на 22-ри септември от 21 часа в експоцентър "Флора".

Входът за прожекциите е свободен.

Галерия