Този чакълиран път води до местата за паркиране. Острани са набити колчета имащи за цел да показват местата за коли. Снимки Авторът

Този чакълиран път води до местата за паркиране. Острани са набити колчета имащи за цел да показват местата за коли. Снимки Авторът

10 лева струва плажуването на ден на туристите, които са избрали ивицата до Тополите. Местността е известна така, заради дърветата, под които от десетилетия летовниците оставят колите си, за да стигнат до плажа. Иначе районът е обозначен като "Аклади" и се намира непосредствено след Червенка, на няколко километра след Черноморец по стария път за Созопол. От години решилите да плажуват тук плащат такса за паркинг, който реално не съществува. Ако преди ви даваха касов бон на крак на достъпна цена, то сега вече има монтирана будка с бариери, които осъществяват пропускателния режим до и от плажа. Възможност за избор на време и цена за престой обаче няма. Таксата е само една - 10 лева. На табела пише, че това е сумата, която се заплаща за 12-часов престой на паркинга. Нито един автомобил напрактика няма как да прекара толкова часове там, но въпреки това водачът си плаща сумата, ако иска да стигне с колата си до плажа. Въпросният терен се стопанисва от "Минкс2022" ЕООД с адрес на регистрация Пловдив (виж снимка 2). На тревистата местност са набити колчета, на които се веят знаменца, които трябва да обозначават места за паркиране. Реално разчертани паркоместа няма. Чакълиран отчасти е пътят от будката на входа до поляната. Най-търсени са местата под тополите, защото правят сянка. Когато те се заемат, колите се оставят на слънчевата поляна.

В същото време, ако решите да отидете до най-южния плаж на нашето Черноморие - този на Силистар, там пари за паркинг няма да ви вземат. Преди доста години и там имаше проблеми с паркирането. Сега обаче той явно е решен, защото плажуващите стигат без проблем до мястото, където могат да оставят колата си и да стигнат до плажа.

Най-евтино излиза паркирането до плажа в Бургас. Ако сте турист и искате да паркирате колата си близо до Северния или Централния плаж, трябва да заплатите такса от 1.00 лев на час. Престоят в зоната не може да надвишава повече от 3 часа.

Галерия