По време на заседанието отново беше отчетена голяма доброволческа активност. Снимка Областна управа - Бургас

По време на заседанието отново беше отчетена голяма доброволческа активност. Снимка Областна управа - Бургас

10 мобилни екипа на Областна дирекция на МВР ще започнат да регистрират за временна закрила, които ще подпомогнат процеса на РПУ-та по общини и на разкритите пунктове на Морска гара - Бургас. Мобилните екипи ще се разположат в хотелите, където има най-голямо присъствие на украински граждани. Това стана ясно днес на проведеното регулярно заседание на Областния кризисен щаб, на което по покана на областния управител Стойко Танков присъстваха и представители на черноморските общини Царево, Созопол, Поморие, Приморско и Бургас. В заседанието се включиха ръководителите на РЗОК - Бургас и УМБАЛ - Бургас.

Днес Министерски съвет удължи срока за регистрация за временна закрила до 15-ти април. Въпреки това ОД на МВР увеличават по места пунктовете, където украинските граждани могат да получават регистрационни карти за временна закрила: Морска гара-Бургас – 6 пункта, РУ - Несебър - 5 пункта, РУ - Царево – 2 пункта, РУ - Приморско – 2 пункта, РУ - Поморие – 2 пункта, РУ - Созопол – 2 пункта. Пунктовете ще работят и през почивните дни с работно време от 08.00 до 20.00 часа, като по два пункта на Морска гара-Бургас и РУ - Несебър ще работят и през вечерните часове от 20.00 до 08.00 часа.

От започването на процеса по регистрация за временна закрила до сега са издадени 5 710 регистрационни карти, като само за последното денонощие те са 879.

Украинските граждани с адресна регистрация в област Бургас достигна числото 15 000.

За да разсее опасенията на хотелиерите и във връзка с постъпили въпроси от представителите на общините областният управител информира, че програмата за финансиране на хотелиерите, настанили украински граждани, е обезпечена, има осигурено финансиране за 160 милиона лева, като до сега направените заявки за обезпечаване са за 7 милиона лева.

В Областния кризисен център има нужда от възстановяване на количества от сол, елда, захар, олио, плодове и зеленчуци. По време на заседанието отново беше отчетена голяма доброволческа активност, без която работата на центъра не би могла да бъде така добре организирана.