Изложбата ще бъде подредена в Операта

Изложбата ще бъде подредена в Операта

100 артефакта, които са част от изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история" вече са в Държавна опера - Бургас, за която "Черноморие" вече писа. Екип специалисти по древна история на Египет ще бъде ангажиран с подреждането на репликите на експонатите. Изложбата представя гробницата на "момчето цар" Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" съдържа около 100 артефакта, които пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Тя гостува за първи път в България по покана и със съдействието на Община Бургас.

Експонатите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар".

Преминаването през всяко от пространствата позволява на зрителя да усети в максимална степен мистичния свят на древните египтяни, които са изповядвали специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Експозицията ще гостува от юли до септември в Държавна опера - Бургас. Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до един свят, в който обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното. 

Община Бургас участва в изложбата със сумата от 37 000 лева, които са гласувани в бюджета за настоящата година от общинските съветници.

Изложбата ще бъде с платен вход. Стойността на билета ще бъде оповестена преди откриването от организатори.