28-ми април е Ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Снимка Архив

28-ми април е Ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Снимка Архив

105 души са пострадали при трудова злополука през 2019 година, съобщиха от Регионалния съвет на КНСБ в Бургас. 28-ми април е Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Фокусът тази година разбира се е глобалната пандемия COVID - 19. Ние всички сме засегнати от кризата. Трябва да отдадем специално внимание на хората, които са на първа линия, а това са здравните работници, полицаите, работещите в социалната сфера, които се грижат за най-уязвимите групи. Не на последно място са и доброволците, включващи се в борбата срещу заразата.

Международният ден в памет на работниците пред 2020 г. ще бъде в подкрепа на всички тези смели хора.

По утвърдена вече традиция синдикатите и социалните партньори, които работят съвместно за предотвратяване на трудовите злополуки и професионални заболявания провеждат мероприятия в повече от сто страни. Синдикатите от цял свят заявяват "помним мъртвите и ще се борим за живите".

Тази година  по-голяма част от дейностите на профсъюзите в международен мащаб ща бъдат виртуални и ще представляват силата, солидарността и ангажираността на членовете на синдиката навсякъде по отношение на работното място.

Анализът на травматизма за Бургаски регион през 2019 г. има отново намаляване на трудовите злополуки, които  са  122 през 2018 г. и 105 през 2019 г. Смъртните злополуки се запазват, както през 2018 – 4 броя, 2019 – 4 броя. Загубата на календарни дни е 9168, от които временна нетрудоспособност 8988 броя. Временната  инвалидност е 180 дни.

Най-голям брой допуснати злополуки отново са в строителството - 10 броя, от които 2 броя смъртни случаи  и загуба на 685 календарни дни. Дейности по обслужване на сгради и озеленяване - 3 брой злополуки, от които един смъртен случай и загуба на 232 календарни дни.

Производство на метални изделия 3 броя злополуки, от които една смъртен случай, 159 загуба на календарни дни.

Събиране на отпадъци и рециклиране – 8 броя трудови злополуки с 702 загубени календарни дни. Куриерски пощенски услуги – 8 злополуки, допуснати от 8 жени със загуба на 624 календарни дни.

През първото тримесечие на 2020 г. трудовите злополуки са 20, с 14 по-малко в сравнение с 2019 г., като има загуба 795 календарни дни. Един смъртен случай, допуснат в Търговия на едро. Допуснати злополуки има в пощенски услуги, сухопътен транспорт, произвоство на ел. съоръжения, търговия на едро и дребно.

В строителството има само една трудова злополука.