Шествието ще тръгне под звуците на Върви, народе възродени. Снимка Архив Община Варна

Шествието ще тръгне под звуците на Върви, народе възродени. Снимка Архив Община Варна

110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Организатор на събитията са дирекциите "Образованите", "Култура и духовно развитие" и спорт" към Община Варна.

Празникът ще започне в 09.20 часа с благодарствен молебен в катедралния храм "Успение Богородично". Точно в 10.00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, с участието на състави от основни и висши училища.

Под звуците на химна "Върви, народе възродени", ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Следват училищата – носители на "Награда Варна" за 2019 г. и честващите юбилеи - Националното училище по изкуствата "Добри Христов" - 75 години, ОУ "Захари Стоянов" - 50 години и Гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" - 25 години. Във връзка с титлата "Варна - Европейски град на спорта - 2019" тази година е сформиран и блок на спортните клубове. По булевард "Владислав Варненчик" ще бъдат разположени всички блокове на детските градини. 

Предвидени са промени в организацията на шествието – за първи път то ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на булевард "Мария Луиза" до кръстовището с булевард "Сливница". След това част от блоковете ще продължат по булевард "Осми Приморски полк", а друга - по булевард "Сливница". В 11.00 часа пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото "Да поиграем на празника" на фолклорен ансамбъл "Варна".