Рисунки, снимки, диорами, разкази и стихотворения, колажи са изпратени за участие в конкурса

Рисунки, снимки, диорами, разкази и стихотворения, колажи са изпратени за участие в конкурса

94 творби от 110 участници са получени в конкурса "Сладко или солено е бъдещето на Поморийското езеро?". Той се организира от Българска фондация "Биоразнообразие" заедно със "Зелени Балкани". Авторите са от цялата страна – Варна, Бургас, Нова Загора, Стамболийски, Сопот, Пазарджик, София, Дряново, Видин, Севлиево и разбира се най-много от Поморие и Ахелой.

Тъй като конкурсът е посветен на Деня на Натура 2000 (21-ви май) церемония по награждаване на най-добрите творби е на 22-ри май 2023 г. в Посетителския център "Поморийско езеро" от 17.00 часа. Поканени са всички отличени участници да представят творбите си в центъра и да участват в награждаването. За тези, които са от далеч и не успеят да присъстват - Българска фондация Биоразнообразие ще изпрати наградите на място.

Голямата изненада на конкурса бяха малките участници от Школа по керамика "Кукерче" от Севлиево, с преподавател Теодора Петева, които изпратиха своите керамични птици и сюжети, и въпреки крехката си възраст от 4 ½ до 10 години, демонстрираха талант и майсторство в това много специфично изкуство.

Впечатляващ бе груповият проект диорама на лагуната, изработен от децата от ДГ "Детелина" - Поморие. „Водата не е само част от земната среда, тя е среда на живот на много организми. Искаме да покажем красотата на това природно богатство, така както го виждаме през нашите детски очи. И тъй като е много по-солено от морето, то е дом на много интересни обитатели. В детската градина гостуваха артемии, които после върнахме обратно в езерото. Знаехте ли, че артемии е имало по времето на динозаврите? Ние вече го знаем. Опитахме да покажем и някои от прекрасните гостуващи обитатели - прелетни птици. За нещастие, хората все повече замърсяват природата и много животни и растения страдат. Затова, нека пазим природата, защото тя е живот, а няма по-голямо богатство от това", споделят малките поморийци.

Особено въздействащи са рисунките на две шестокласнички от ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" Бургас, които показват красотата на Поморие, а не само на езерото със средствата на смесената техника и с красивите цветове на лагуната.

Разбира се най-силни са посланията на думите:

„Аз, както и останалите многобройни обитатели искаме да живеем именно тук, да се радваме на нашия прекрасен дом – Поморийско езеро. Ние и семействата ни да продължаваме да бъдем част от него. Не мога да си представя живота някъде другаде!“ – отвърна с надежда водното конче (част от разказа на отличената Даяна Ванчева от Нова Загора).

А 8-годишната Виктория Стоянова от Нова Загора спечели всички със стиховторението си:

Поморийско езеро любимо

Поморийско езерo любимо,

с теб имам спомени незабравими!

Когато с мама и татко към морето отиваме,

задължително при теб се отбиваме.

 

Знам, че ти не си езеро обикновено,

а си много щедро надарено.

В твоите води солени обитатели разнообразни са приспособени.

А на дъното си имаш черна кал - за лечение и красота -

Поморийско езеро, ти просто си мечта!

 

Разбрах обаче, че проблеми имаш сериозни

и спешно се нуждаеш от помощ!

Сладко или солено ще e бъдещето твое,

е въпросът, който те тормози.

 

Чрез стихотворението си искам да те подкрепя,

твоето бъдеще да е свързано само със солена вода.

Да продължаваш да имаш обитатели разнообразни,

които се чувстват щастливи в твоите води уникални.

 

А ние с мама и татко ще продължаваме да те посещаваме

и своята любов да ти даряваме.

Не искаме да страдаш ти,

а искаме да се радваме на твоите красоти.

Галерия