Рождественският салон на изкуствата във Варна ще бъде открит на 1-и декември. Снимка Пресцентър Община Варна

Рождественският салон на изкуствата във Варна ще бъде открит на 1-и декември. Снимка Пресцентър Община Варна

12 културни събития са включени през тази година в Рождественски салон на изкуствата, която се провежда традиционно в арт залите на Градската художествена галерия, Радио Варна и Фестивалния и конгресен център. Организатор е дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна. 
Началото ще бъде дадено на 1-ви декември от 19.00 часа в зала 1 на ФКЦ с концерта "Innowave Improvisation", изнесен от квартет, с участието на: Мирослав Петков – мултимедия „Животът на артиста“, тромпет; Димитър Бодуров – музика, аранжименти, пиано; Михаил Иванов – контрабас; Борислав Иванов – ударни.
На 3-и декември в Градската художествена галерия варненският клуб "ЮНЕСКО" ще почете 110-годишнината на Едвард Григ с участието на камерен квартет. На 6-и декември на същото място други песни на Григ ще бъдат малка част от концерта на трио под ръководството на Стефан Бояджиев, но основният акцент ще е върху клавирните му пиеси, както и върху клавирни пиеси от Морис Равел.
На 9-и декември ще се състоят две събития – от 17.00 часа в Градската галерия млади оперни певци и музиканти от Варненската опера ще изпълнят мултимедийния си концерт "Коледни вълшебства", а от 19.00 часа е спектакълът на Астор и Ангел Заберски-син "Магия по Коледа". В зала 1 на ФКЦ майсторът на илюзиите ще се превъплъти в Дядо Коледа и ще забавлява децата и техните родители с много трикове, викторини, награди и настроение. Това е единственото събитие с билети. 
На 9, 10 и 11-и декември от 19.00 часа в зала 6 на ФКЦ започват Дните на канадското кино по случай 150-годищнината от основаването на Канада. На 10-ти декември в Градската художествена галерия е традиционният концерт на камерния ансамбъл "Анима" и на хоровата формация "Арс музика".

Следващите три събития са посветени на художественото слово: на 12-ти  декември в Артсалона на Радио Варна литературният критик Никола Иванов ще представи две свои книги – за Йордан Йовков и за Димчо Дебелянов, и за връзките им с Варна; на 14-и декември в Градската галерия е творческата вечер на поетесата Елка Няголова и премиерата на нейната нова книга "Шест грама"; на 15-ти декември в Артсалона на Радио Варна Ивайло Диманов и Иглика Пеева  ще представят музикално-поетичния спектакъл "Сонатина за цветни сънища".
 На 16-и декември в зала "Бах" на методистката църква във Варна Боян Бъчваров ще изнесе традиционно-коледен органов концерт. На 18-и декември в Концертното студио на Радио Варна ще чуем внука на знаменития Идеал Петров – Росен Идеалов (кларинет), и Ростислав Йовчев  (пиано), с програма, която включва произведения на Вебер, Брамс, Роберт Шуман, Робърт Мучински, Данко Йорданов и Асен Димитров.