Състезанието бе организирано от Федерацията по ушу. Снимки БФУ

Състезанието бе организирано от Федерацията по ушу. Снимки БФУ

120 състезатели от 12 клуба в страната взеха участе в Националното първенство по кунг фу и уин чун, което бе организирано от Българската федерация по ушу и се проведе в Пловдив. Домакин на състезанието беше пловдивския “Клуб ушу" с главен треньор майстор Станислав Багалев.

Всички клубове взеха участие с демонстративни изпълнения в церемонията по откриване на първенството. Пред пълната пловдивска зала състезателите разкриха тайната на китайските бойни техники. Гост на състезанието в Пловдив, който е избран за европейска столица на културата през 2019 г, беше китайския грандмайстор Шън Фей. Майстор Фей показа силата и гъвкавостта на боравенето с меч и сабя.

С приветствено слово към състезателите и публиката се обърна президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев. "За мен е удоволствие да приветствам всички състезатели, треньори, родители, приятели и симпатизанти на Републиканско първенство по кунг фу и уин чун в този така гостоприемен град Пловдив. В страната ни благодарение на неуморните усилия на треньори и състезатели спортът печели все повече привърженици. Ценя високо положения от тях труд в тежките тренировки, за да може Българският химн да се чува на все повече Международни състезания. Благодаря на всички членове на БФУ , който неуморно работиха за това Ушу да получи вниманието на света. Скъпи приятели, пътешествието продължава!", каза Колев.

Деца от 6-годишна възраст до мъже и жени над 50 години се пребориха в различните категории от кунг фу, тайчи, шаолин и уин чун през двата състезателни дни. Входът за посетители на състезанието беше безплатен.

Галерия