Състезанието ще се проведе в Парк Арена ОЗК. Снимки Община Бургас

Състезанието ще се проведе в Парк Арена ОЗК. Снимки Община Бургас

130 атлети от 28 държави, сред които има и много световни рекордьори, ще участват в 28-ото Световно първенство по свободно гмуркане, чийто домакин ще бъде Бургас. Елитното състезание ще се проведе от 20 до 24 юни в плувен комплекс "Парк Арена ОЗК".

"За Бургас е изключително удоволствие да бъде домакин на 28-то Световно първенство по свободно гмуркане. Пожелавам успешно представяне и на българските представители. Надявам се, че тук, в Бургас, ще бъдат поставени нови национални и световни рекорди", заяви по време на пресконференция във връзка със старта на събитието кметът Димитър Николов. В нея взе участие и Урош Кожич, член на Спортния комитет на Световната федерация по свободно гмуркане (AIDA).

Жителите и гостите на града ще имат възможност да гледат в "Парк Арена ОЗК" атрактивните състезания, в които гмуркачите ще се състезават да плуват максимално дълго на един дъх под вода с плавници, без плавници, с моноплавник или задържайки дъха си на място.

Представител на България в Световното първенство е бургазлията Валентин Люцканов, 7-кратен шампион по подводен риболов. Той е един от първите българи, участници на световно първенство по свободно гмуркане още през 1998 година.

Още двама от най-добрите български гмуркачи – Мирослав Минчев и Данаил Едрев, ще опитат да подобрят националните рекорди и да се борят за влизане в световния елит.

Галерия