Отец Севастиян освети новия офис на сдружение Онкоболни и приятели. Снимки Лина Главинова

Отец Севастиян освети новия офис на сдружение Онкоболни и приятели. Снимки Лина Главинова

14 онкоболни и хора с увреждания намериха работа за една година по проект "Нарисувай ми усмивка" към сдружение "Онкоболни и приятели". "Те са избрани след интервюта, на които се явиха доста хора от Бургас и региона. Седем от удобрените ще работят като шивачи, шест - като кроячи, има психолог, социален работник, както и  един човек, който ще се грижи за намиране на материали и за разпространение на готовата продукция", каза Цонка Тодорова - председател на сдружението.

Социалното предприятие от днес има нов офис в Бургас, който се намира на булевард "Демокрация" № 104А. Помещението (бившият офис на Демократичния съюз на жените) е предоставено от Община Бургас срещу малък наем, научи сайт "Черноморие". Лично епархийският наместник отец Севастиян освети офиса на сдружение "Онкоболни и приятели". Той пожела здраве и дълголетие на всички хора, както и на тези, които работят в предприятието. И напомни, че освен психолог и социален работник, е хубаво да има и свещеник, който да им помага при нужда.

Социалното предприятие "Нарисувай ми усмивка" е създадено през 2015 година. В него работят лица с онкозаболявания и лица с увреждания, които изработват сувенири от текстил, тениски с апликации, меки кукли, чанти, шапки и др. Част от готовата продукция бе наредена в специални витрини, така че дошлите за освещаване на офиса видяха изработеното от хората. Предприятието разработва и изработва тематични рекламни колекции. Изпълнява поръчки по желание на клиента, припомнят от сдружението. Тепърва предстои да се създаде фейсбук страница чрез която потребителите ще се информират за продукцията на социалното предприятие. Пректът "Нарисувай ми усмивка" е за срок от една година, а самото сдружение "Онкоболни и приятели" работи от 2011 година. Основната му цел е да предостави помощ и съдействие на хора с онкологични заболявания и техните близки. Мисията на сдружението е чрез информация, обучения, рехабилитация и консултиране да се помага на онкоболните и техните семейства по тежкия път в борбата със заболаването.

Галерия