На пострадалите са осигурени условия за живеене

На пострадалите са осигурени условия за живеене

14 души от блок 302 в район "Владисла Варненчик" са настанени в общински жилища. Там са осигурени условия от първа необходимост – помещенията са оборудвани с легла, гардероби, топли завивки, топла вода, съобщи пред журналисти днес кметът на Варна Иван Портних.

По данни на районното кметство общо жилищата във входа са 36, от които 30 обитаеми и около 15 жилищата са с по-сериозни щети. В съседните входове вчера водоподаването е възстановено.

Днес започна почистване на най-разрушените жилища в блока. Експерти от "ВиК - Варна" правят оглед на водопроводната система, а от фирма "Булмарк" ЕООД - обследват вътрешната електрическа мрежа. След разчистването на отломките ще бъде направена конструктивна експертиза на плочите и колони в най-пострадалите апартаменти и съседните на тях. Фирмата, която обследва сградата, е "СС - консулт" ЕООД. "Имаме договорка с фирмите да работят безвъзмездно, тъй като имотът е частна собственост и нямаме много механизми за действие. Благодаря им за съпричастността, призоваваме и други строителни фирми да се включат в акцията по възстановяване, за да подкрепим хората", каза още Иван Портних. Представители на районното кметство съдействат за разчистване на района около блока.

"Хората, които имат необходимост, могат да получат помощи - еднократна, в максимален размер до 375 лева от дирекция "Социално подпомагане", и до 500 лева, след подаване на заявление в дирекция "Социални дейности" в сградата на община Варна", поясни кметът Иван Портних.

Взрив отекна в блок 302 на варненския квартал "Владислав Варненчик" рано сутринта на 13-ти януари. Разрушен е цял апартамент в квартала, като след взрива е бил обхванат и от пожар. Разследването за причините за инцидента продължава.