В бюджета са заложени средства и за разширяване на индустриалните зони. Снимка Лина Главинова

В бюджета са заложени средства и за разширяване на индустриалните зони. Снимка Лина Главинова

14 предприятия ще отворят врати през 2019 година в Индустриалната зона в Българово. Там ще бъдат разкрити 650 работни места. Новината съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов при представянето на приоритетите в проекта за бюджет за следващата година.

Макрорамката е 253 186 726 лева. За поредна година Община Бургас успява да сформира стабилен бюджет, осигуряващ всички сфери на обществения живот без да увеличава размера на местните данъци и такси за жителите на общината.

Общата субсидия за делегирани от държавата дейности по Закона за държавния бюджет и собствени приходи за държавно делегирани дейности: 101 753 247 лева, дейности, финансирани с общински приходи: 112 051 206 лева. Индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз: 39 382 273 лева.

И през 2019 г. приоритет ще бъде осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със заявени инвестиционни намерения и привличане на нови производства. Изчерпването на капацитета на свободните терени в Индустриален логистичен парк в промишлена зона Север налага да се търсят нови производствени терени. Затова през 2018 г. стартира  фаза 2  на Индустриален логистичен парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще  даде възможност за привличането на нови инвеститори. До сега е изготвен подробен устройствен план на Индустриален логистичен парк - фаза 2придружен със схеми на линейната инфраструктура. В момента Община Бургас извършва засипване и подравняване на терена. Предстои сключване на договор за изработване на инвестиционните проекти за изграждане на линейната инфраструктура на зоната и преместване на подземна инфраструктура.

Във връзка с развитието на проекта за втора фаза на индустриалния парк, се предвижда ремонт на улица "Търговска" бивша "Комлушка низина", която обслужва съществуващите производствени и складови бази и в същото време по нея  ще служи като връзка с терена на новия индустриален парк.

Индустриална зона Българово е другата зона, където общината ще продължи да инвестира средства за изграждане на инфраструктура през 2019 г.  През 2018 г. започна изграждането на довеждащата инфраструктура, подземните комуникации. Изградена е основната инфраструктура. Зоната е захранена с електричество, изградени са довеждащ водопровод и канализация. Изградена е производствената база на първия инвеститор в зоната. Започна строителството на производствената база на чуждестранна фирма. Общата площ на зоната е 110 дка, като към момента 50% от капацитета й е запълнен. Закупени са терени от 5 компании - италиански производител на детайли за обувната промишленост, търговско-сервизни бази за земеделска техника, производство на ВИК продукти за канализационни мрежи, складова база за земеделска продукция.  Заявените инвестиции са в размер на  18 млн. лева.