15% от жителите на Варненска област се преброиха електронно жилищния фонд. Към 11:00 часа днес Информационна система "Преброяване" регистрира над 752 хиляди успешно преброени граждани.

Област Варна заема второ място в страната с 68 850 лица преброени успешно по интернет или 14.8% от населението на областта (по данни към края на 2010 г.) Към същия момент преброените жилища в областта са близо 25 хиляди. 

На първо място е област София-столица с над 225 хиляди преброени лица и близо 85 хиляди преброени жилища. След област Варна са областите: Пловдив – с близо 66 хиляди, Бургас – с близо 46 хиляди и Стара Загора – с над 35 хиляди лица преброени по електронен път. 

Подпомагащият център в Териториално статистическо бюро – Варна работи на пълни обороти, като поема входящи повиквания от цялата страна. От стартирането на електронното преброяване до 13.30 часа на 3 февруари от операторите в центъра са обслужени 3706 клиента по телефона, 250 съобщения на гласова поща и 3816 клиента, задали своите въпроси по e-mail.

Желаещите да се преброят по интернет могат да се възползват от възможността до 24 часа на 9 февруари. За целта трябва да се направи регистрация в сайта на Преброяването на адрес: http://www.nsi.bg/Census2011. С една регистрация се преброява едно жилище и всички лица, които живеят в него, получава се един уникален код валиден за всички преброени лица в това жилище. С един валиден e-mail адрес може да се направи само една регистрация. Ако искате да преброите Ваши близки, които живеят в друго жилище, трябва да направите нова регистрация с нов валиден e-mail и личните данни на едно от лицата, които ще преброите. 
По интернет могат да бъдат преброени и лица, които нямат лични карти, но имат зелен паспорт. Това са възрастни хората, които при смяната на документите през 2000 година не бяха длъжни да си извадят нови лични карти. Те могат да се преброят като при регистрацията си на мястото на номер на лична карта запишат на кирилица с главна буква буквата на паспорта си и веднага след това (без интервали) номера на паспорта. Лицата, които са сменили личните си карти няколко дни или непосредствено преди преброяването, могат да се преброят, като използват номера на старата си лична карта (ако го знаят) или могат да бъдат преброени чрез регистрация от друг член на домакинството. 

Важно е да се знае, че ако жилището, чийто обитатели са се преброили електронно, е единствено в сградата при посещение от страна на преброител, освен че трябва да му дадете уникалния си код, получен от електронното преброяване, ще трябва да му подадете и информация за попълването на карта "Сграда".

 

 

Днес+